Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски лекари описаха в наръчник борбата с коронавируса

Китай спечели битка, но войната с коронавируса продължава в други точки по света.
Снимка: EPA/БГНЕС

Какво научи Китай, сблъсквайки се първи с новия коронавирус – най-важното от китайския опит е описано в наръчник на китайските лекари, разпространен по цял свят на руски  и английски език. В него е описано как е организирана работата в лечебните заведения, как работи медицинския екип, какви лекарства и в каква фаза на болестта се дават. 

"Войната едва започва". С тези думи проф. Тинбо Лиан завършва обръщението си в началото на наръчника на китайските лекари за справяне с коронавируса. 

Първият пациент в Китай е регистриран на 1 декември, нулевият така и не е открит. От тази седмица, за първи път след два месеца карантина в провинция Хубей бяха отменени част от ограниченията. 

Китайски експерти в момента отказват помощ в редица държави, а препоръките им навсякъде са действията да бъдат по-строги. 

Лекари от САЩ, Великобритания и Германия се събраха виртуално с китайските си колеги тази седмица, за да почерпят от натрупания техен опит.

"Радваме се да споделим от първа линия на фронта опит, който сме натрупали с тежки усилия. Така колегите ни от чужбина ще могат да знаят повече за болестта и как да лекуват критично болни пациенти, да могат да се адаптират по-бързо към ситуацията и да вземат ефективни мерки за лечение“, казва Цао Вей.

Навсякъде по света именно медицинските лица са тези, които препоръчват и определят мерките срещу коронавируса, а въпросите към китайските експерти са най-различни – как се налага социална изолация, какви мерки се предприемат в градовете.

"Предимно искат да знаят какво е лечението на критично болните, как да понижат процента на смъртност и да увеличат броя на излекувалите се. Искат опит и за действието на антивирусните лекарства и как да предпазят медицинския персонал от инфекции", коментира Уан Вей.

В наръчника е описано как е организирана една болница, в която има заразени с COVID-19 пациенти. Движението на болнична територия  се основава на принципа на три зони с два коридора – заразена зона, потенциално заразена и чиста зона. Между тези три зони има буферни коридори. 

Персоналът преминава през стриктно обучение как да работи във всяка една от обособените зони. Разделен е на два екипа, които работят максимум по 4 часа в заразената зона. Те не само работят там, но и живеят там, в изолация и нямат право да излизат без разрешение. Хранителната им диета е подсилена, за да издържат на натоварването и да бъде подсилен имунитетът им. Преди да бъдат допуснати пациентите до болницата, те провеждат онлайн консултация на специално създадена платформа.

"Ние, докторите,  разбираме, че трябва да направим каквото е нужно. Най-тежката ни задача са критичните случаи и тъкмо там сме най-необходими", допълва Дзян Сиаоган.

Китайските лекари въвеждат и строги изисквания за изписване от болница – липса на висока телесна температура най-малко 3 дни, два отрицателни теста, направени през 24 часа. След излизането от болница медицинското наблюдение продължава, налага се и двуседмична карантина, по време на която излекуваният пациент трябва да си мери температурата два пъти дневно, а за него отговаря отделен доктор, който продължава проверка за състоянието му на третия и на шестия месец след изписването. 

От наръчника става ясно, че Китай спечели голямата битка, но войната с вируса не приключва там.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна