Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" прогнозира рецесия в Европа от 2 на сто заради Covid-19

Пандемията от коронавирус ще тласне еврозоната и Великобритания към рецесия през тази година, като европейските икономики се очаква да се свият с цели 2 на сто, предупреди в четвъртък международната агенция за кредитен рейтинг "Стандарад енд Пуърс".

"Еврозоната и Обединеното кралство са изправени пред рецесии. Сега очакваме техният БВП да спадне с около 2% през тази година поради икономическите последици от коронавирусната пандемия", прогнозира водещата агенция.

Според "Стандарад енд Пуърс" прогнозираната двупроцентната рецесия във Великобритания и еврозоната ще представлява загуба на около 420 млрд. евро от реалния БВП през 2020 г. в сравнение с година по-рано.

Разпространението на Covid-19 принуди три милиарда души по света да се окажат в блокада, а бизнесът да спре да функционира, което рискува да причини най-яростната рецесия в най-новата история.

С оглед на тези опасения централните банки и правителствата по цял свят разгърнаха вълна от безпрецедентно големи по размер фискални и парични спешни политически мерки, за да омекотаят негативния икономически ефект, причинен от вирусната пандемия.

В опит да предотвратят кредитна криза, редица централни банки инжектираха многомилиардна ликвидност и намалиха лихвените ставки, за да понижат рефинансиращите банкови разходи, като в същото време стартираха огромни по размер програми за закупуване на активи (облигации), известни като "количествени облекчения".

"Стандард енд Пуърс" смята, че "взетите сега бързи и смели политически отговори са от ключово значение за избягване на постоянно свиване на БВП на по-късен етап".

В същото време кредитната агенция прогнозира, че през 2021 г. ще последва икономическо възстановяване от поне 3 на сто.

"Стандард енд Пуърс" обаче предупреди: "Рисковете все още са за по-лошо икономическо развитие, тъй като пандемията може да продължи по-дълго и да бъде по-широко разпространена, отколкото предвиждаме в момента. Така например, според нас евентуално продължаване на настоящата блокада и карантина за четири месеца може да свие БВП на еврозоната с до 10% тази година".

Разглеждайки отделни държави, агенцията прогнозира спад с 2,6% на БВП на Италия - най-засегната към момента от вирусната пандемия страна, докато икономиката на Испания, където заразата също се разпространява много бързо, се очаква да се сви с 2,1 на сто.

За Германия се очаква свиване на БВП през тази година с 1,9%, за Франция - с 1,7% и за Великобритания - с 1,9 на сто.

Подобни прогнози направи ден по-рано друга водеща кредитна агенция - "Мудис".

Според нея общият БВП на страните от групата Г-20 ще се сви с 0,5%, икономиката на САЩ ще спадне с 2%, а на еврозоната - с 2,2 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна