Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева призова да има решение на Съвета на ЕС за зелените коридори

Екатерина Захариева и Петер Сиярто
Снимка: БГНЕС, архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова за решение на Съвета на ЕС относно препоръката на ЕК за зелени транспортни коридори.

„Като външна граница на ЕС България първа почувства предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на транспортните стоки, и на гражданите до територията на България“. Това каза министър Захариева на съвместен брифинг с унгарския външен министър Петер Сиярто. Тя припомни, че вече са обявени препоръките на ЕК за зелените транспортни коридори. 

"Бих призовала, ако не се изпълняват, да има не само комуникация, но и решение на Съвета за това", категорична беше Захариева.

„Съгласихме се, че трябва повече европейска помощ и координация между страните по този въпрос. На европейско ниво трябва да осигурим онези транзитни коридори, които ние осигуряваме на стоките и европейските граждани, които искат да стигнат до домовете си“, каза от своя страна Петер Сиярто.

Той посочи, че Унгария осигурява безпроблемно преминаване на стоките и дава възможност на българските и румънските граждани, искащи да се приберат у дома от западните страни, да го направят. 

„След консултацията ни въведохме правило за преминаване на границата от 21 ч. до 5 ч. от Австрия и докато Румъния пропуска български граждани, сме готови да осигурим този коридор“, каза Сиярто.

Захариева посочи, че България прави всичко възможно, заедно с Турция, така че да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно.

„Работим с премиера и всички компетентни министри, така че да направим предложение, което е изпратено вече на нашите турски колеги, за да нормализираме и облекчим ситуацията на границата между България и Турция. Много е важно да имаме доставка особено на храни и медицински изделия. Много е важно да запазим икономиката си работеща и в тази криза“, заяви министър Захариева.

Двамата министри обявиха, че са обсъдили мерките за облекчаване на икономиките и на уязвимите сектори, както и мерките, които правителствата на България и Унгария предприемат за осигуряване на безопасно прибиране на туристи - граждани на двете държави, които са на различни места по света, и са се договорили да си помагат:

"Имаме възможност да приберем 9-има унгарски граждани от Делхи тази седмица", съобщи Захариева, като посочи, се се работи за транспортиране на група от 82-ма граждани, кои които българските са малко над 30.

Здравен риск от непроверени миграционни вълни

Унгарският министър Петер Сиярто заяви, че „друга тема на съгласие между нас е миграцията“.

„Тя получава още по-голямо значение в момента, защото масовото нелегално преминаване на вълни от мигранти вече не е само риск за културата и сигурността, но и здравен риск. Непроверени миграционни вълни в този период на зараза с коронавируса е безпрецедентен риск за Европа“, каза той и подчерта, че трябва да се защитят външните граници на ЕС.

„Искам да изразя благодарност и уважение към българското правителство, което винаги е защитавало границата на ЕС, както и ние“, каза Сиярто.

Той посочи още, че „трябва да се договорим с Турция, защото без трайно споразумение с Турция натискът върху нас от тази граница ще бъде непоносим“.

„Разбираме, че според ЕС сме платили повече на турците, отколкото те казват, но виждаме от числата на ЕС, че не сме платили 6 милиарда евро. Затова трябва или да сключим ново споразумение или да стигнем до съгласие в рамките на настоящото“, каза Сиярто.

Българите и унгарците се бореха много за разширяването на ЕС и онзи ден постигнахме много важен успех – за започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, посочи още унгарският външен министър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна