Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" понижи до "негативни" кредитните перспективи на 6 европейски банкови системи

"Мудис" (Moody's Investors Service) понижи до "негативна" кредитната си перспектива за банките в шест европейските държави, засегнати най-силно от пандемията на коронавирус, тъй като разпространението на епидемията в Европа ще удари сериозно икономическата активност през настоящата година.

"Мудис" очаква оперативната среда за кредиторите да се "влоши значително" в шест страни - Франция, Италия, Испания, Дания, Нидерландия и Белгия - което дава основание на агенцията да промени до "негативни" от "стабилни" кредитните перспективи на техните банкови системи.

"Въпреки че правителствата въведоха широкообхватни мерки за подкрепа, насочени към засилване на финансовото положение на бизнеса и смекчаване на отрицателното въздействие върху заетостта и домакинствата, рейтинговата агенция не счита, че те ще бъдат достатъчни, за да компенсират изцяло неблагоприятното въздействие на причиненото от коронавируса спиране на икономическата активност", посочи "Мудис".

В същото време агенцията запази "негативна" кредитна перспектива за германската и британската банкови системи. Тя запази "стабилна" перспектива за шведската и швейцарската банкова система, като заяви, че всяко увеличение на проблемните заеми при тях ще бъде по-ограничено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна