Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 заявления за участие в онлайн кандидатстудентския изпит в ТУ - София

Снимка: БГНЕС

Над 600 заявления са подадени за участие в онлайн кандидатстудентския изпит по математика в Техническия университет в София.

Изпитът е на 28 март, събота. Продължителността му е астрономически часа със задължителна 15-минутна почивка след края на първите два часа. Формата е тестова. Първата част е с 20 въпроса, с по-лека трудност, втората е с въпроси с по-голяма трудност. Всеки кандидат-студент ще има и видеовръзка със своя квестор. На четирима кандидати ще има по един квестор. 

Допустими са до три прекъсвания на интернет връзката.

Следващият изпит по математика ще бъде на 11 април. Заявления се подават по електронен път, заплащането на таксите - по банков път или през платформите за плащане.

„Направили сме редица тестове с реални ученици. Готови сме. Нямаме сериозни притеснения. Тази форма, известна в света, ще бъде приложена успешно и у нас. Надявам се на успех и за самите кандидат-студенти“, каза в предаването „12+3“ ректорът на ТУ – София проф. Иван Кралов.

По думите му - в сравнение с миналата година сега интересът към ТУ е малко по-висок:

„Диверсификацията на вариантите на изпит и на технологиите е важна. Дава се многократна възможност всички да опитат по различен начин да представят себе си. Дава се възможност на всеки в различна обстановка да се представи по най-добрия начин. Това дава възможност и за канидадати извън страната, което е гъвкаво. Тази технология е крачка напред“.

Проф. Иван Кралов поясни, че веднага след приключване на изпита ще бъдат обявени резултатите.

Интервюто с проф. Иван Кралов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна