Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ до 3,28 млн. заради пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица през миналата седмица, скочи рекордно над 3 милиона, тъй като големи части от американската икономика бяха затворени принудително, а компаниите уволниха множество работници, за да се справят с овладяване на пандемията от коронавирус.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата за седмицата от 15-и до 21-ви март се увеличиха до 3,28 млн. от едва 282 хил. броя седмица по-рано, надвишавайки многократно предишния рекорд от 695 хил. от далечната 1982 г.

Днешните данни са най-ясното доказателство за опустошителното въздействие на пандемията от коронавирус върху американската икономика, което принуди Федералния резерв да предприеме серия извънредни стъпки, а Сенатът на САЩ да одобри рекорден финансов пакет от стимулиращи мерки за 2 трлн. долара.

Департаментът по труда приписа този огромен ръст на молбите именно на Covid-19.

"През седмицата, приключваща на 21-ви март, увеличението на първоначалните молби за помощи при безработица се дължи на негативното въздействие на вируса Covid-19 върху икономиката", посочиха от ведомството. "Отделните американски щати продължават да цитират за това огромно увеличение съкращения в отраслите на услугите, особено тези, свързани с настаняване и хранителните услуги. Допълнителните отрасли, които бележат силни увеличение на молбите включват здравеопазването и социалното подпомагане, изкуствата, развлеченията и отдих, транспорта и складирането, както и преработващата промишленост".

Трябва да се има предвид, че губернаторите в поне 18 щата, съставляващи почти половината от населението на страната, наредиха на жителите да останат предимно вкъщи. На "несъществените" фирми също беше заръчано да затворят. Според икономисти, една пета от работната сила в САЩ се намира под някаква форма в блокада.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна