Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостиг на лични предпазни средства в извънболничната помощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалистите в извънболничната медицинска помощ не разполагат с достатъчно на брой лични предпазни средства. Заради това голяма част от лекарите в пенсионна възраст затвориха кабинетите си, каза пред „Хоризонт“ д-р Галинка Павлова, председател на Общност на медиците в България и управител на ДКЦ 5 във Варна.

„Първо, трябва своевременно да ни се предоставят в достатъчни количества личните предпазни средства и дезинфектанти“, каза тя и продължи:.

„Освен това Здравната каса, ние сме в извънредно положение, нека да промени начина на заплащане, да промени правилата на Рамковия договор, а по-точно и да бъда конкретна, да отпаднат регулативните стандарти, които и така, и така ни ограничават. И най-важното - да ни подпомогнат финансово в този месец на извънредно положение от март, април, май, никой не знае докога, като ни заплатят примерно, да кажем 90 процента от сумите, които сме изработили през месец януари“.

Междувременно от Столична лекарска колегия съобщиха, че са раздали лични предпазни средства и защитно облекло за личните лекари, Медицински центрове, ДКЦ-та, общински и университетски болници в София. 

Интервюто с д-р Галинка Павлова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна