Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявиха награда $15 милиона за ареста на Мадуро

| обновено на 26.03.20 в 17:27
Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ предлагат награда от 15 милиона долара за ареста на венецуелския президент Николас Мадуро, заяви американският държавен секретар  Майк Помпейо, цитиран от АФП.

Министерството на правосъдието на САЩ пък повдигна обвинения в „наркотероризъм“ срещу Мадуро.

Американски официални лица заявиха, че Мадуро е лидер на група за трафик на кокаин, наречена Картелът на слънцата, която включвала висши политици и представители на венецуелската армия и правосъдие.

Според главният прокур на САЩ Уилям Бар те са изнесли 200-250 метрични тона кокаин под протекцията на венецуелското правителство. 

За предстоящите американски обвинения съобщи по-рано днес сенаторът Марко Рубио.

Законодателят от Флорида потвърди в кратък туит съобщения в медиите, че департаментът ще повдигне обвинения срещу венецуелския лидер и срещу други високопоставени членове на правителството му в сговор с наркокартели.

Социалистът Мадуро вече е изправен пред американски санкции и е мишена на американска кампания за натиск с цел отстраняването му от власт.

Обвинението – рядко действие на САЩ срещу действащ държавен глава, бележи сериозна ескалация срещу Мадуро от страна на Вашингтон в момент, в който американски официални лица в частни разговор заявяват, че президентът Доналд Тръмп е все по-недоволен от стратегията спрямо Венецуела.

САЩ и десетки други държави признават за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Но Мадуро остава на власт с подкрепата на армията, на Русия, Китай и Куба. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна