Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ очаква възстановяване на глобалната икономика през 2021 г.

Кристалина Георгиева, шеф на МВФ
Снимка: БТА

Според последните прогнози на Международния валутен фонд глобалната икономика се очаква да се сви през 2020 г. поради пандемията от коронавирус, заяви в четвъртък управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева, като добави, че икономиката трябва да се възстанови през следващата година.

Тя отбеляза, че "дълбочината и скоростта" на възстановяването догодина ще зависи от ограничаването на пандемията.

МФВ поиска в четвъртък от лидерите на Г-20 да подкрепят удвояването на капацитета си за спешно финансиране, за да засилят отговора си на бързо разпространяващата се коронавирусна пандемия, която трябва да предизвика глобална рецесия през 2020 г.

В изявление до лидерите на 20-те най-големи икономики в света, г-жа Георгиева посочи, че дълбочината на икономическото свиване и скоростта на възстановяване зависят от ограничаването на пандемията и "колко силни и координирани са нашите действия по отношение на паричната и фискалната политика".

Тя отбеляза, че страните от Г-20 вече са предприели извънредни стъпки, за да спасят животи и да защитят своите икономики, но е от решаващо значение да предоставят целенасочена фискална подкрепа на уязвимите домакинства и предприятия, за да могат да останат платежоспособни и да се върнат бързо на работа след края на пандемията.

"Подобна подкрепа ще ускори евентуалното възстановяване и ще ни постави в по-добро състояние за справяне с предизвикателства като надвишаване на дълга и нарушените търговски потоци.

"В противен случай ще са нужни години, за да се преодолеят последиците от широко разпространените фалити и съкращения", подчерта шефът на МВФ

Тя каза още, че е от първостепенно значение да се подкрепят развиващите се пазари и икономики, които бяха особено силно засегнати от кризата, от изтичането на капитали и, за някои, от резките спадове на цените на стоките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!