Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестват представителна извадка от 1000 души с бързи тестове

| обновено на 26.03.20 в 22:11
Премиерът Бойко Борисов
Снимка: Пресслужба на МС

Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Чрез представителната извадка ще се разбере как се развива епидемията. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка. 

"Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути, се дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата", разясни премиерът.

Той беше категоричен, че нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. "Поръчали сме един милион теста, но след време ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много", обясни Борисов. Тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно, допълни той.

България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, съобщи премиерът.

Той каза още, че Тристранката ще решава утре за помощта за бизнеса:

"Утре ще има Тристранен съвет, ще се излъчва онлайн, всеки ще е в кабинета си. И ако утре се разберат, ще отидем на вариант 60/40 – 60% от държавата, 40% от бизнеса, за да помогнем", каза Борисов.

Борисов допълни, че няма нито силата, нито волята да затвори църквите по Великден. "За всичко друго имам воля и смелост, но това не мога!", допълни Борисов във връзка с евентуалното удължаване на извънредните мерки.

Премиерът коментира още, че не вижда смисъл в това президента да свиква Консултативния съвет по национална сигурност заради КОВИД 19 . Ако съвет се свика, Борисов заяви, че няма да отиде:

"Какво ще реши този съвет? И аз много добре съм му казал, когато говорихме. Ако иска, да си прави. В Конституцията го има, ще пратя мой заместник, така че няма да го наруша."

Министър-председателят даде брифинг след поредното заседание на Европейский съвет, свързано с коронавируса. Обсъдени са били още темата за външните граници на ЕС и отношенията на Турция с ЕС. Борисов заяви, че отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева.

 "Едно общо заключение, което вече започва да разглежда какво би се случило в последствие, как би отреагирала европейската икономика. За социални мерки – тепърва ще се търси такова решение, защото, когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави“, каза още Борисов. 

Бойко Борисов в заседанието на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка.

"Аз им казах - колеги, пред нашите сгради се разболяват хора, трябва да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. ЕК в понеделник ще препоръча какви мерки да се взимат от държавите", добави още той.

"Всички видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките, надявам се повече да не се шегуват с нас", каза още Борисов.

От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия след земетресението от преди дни. Друга тема на разговори е било сертифицирането на медицинско оборудване.

" Ще дадем още 800 готови облекла от Габрово, които Щабът ще разпредели по най-важните места. Нашите облекла излизат около 67 лева с ДДС. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране вече ти е без пари. Ще раздадем на няколко места. Българското облекло е качествено", добави премиерът.

“Има ли лекарство-няма, има ли ваксина-няма, има ли надежден тест –няма. Това, което обещаха Европейската комисия в понеделник техният мозъчен докторски тръст от най-известни доктори от много от страните да каже и препоръча мерки за всички държави членки. Към този момент България със своите мерки беше последвана, някъде много по-бавно, където плащат и много по-висока цена, включително виждате във Великобритания до онзи ден какво говореха, сега вече изкарват дронове, армия и всичко останало“, посочи каза още Борисов.

“От фондовете пак ни се дава възможност да претрансформираме. Утре ще имаме тристранка и дано да се разберат. Всеки ще си е по кабинетите и ще направим така, че много хора да не се събират. Ако се вземе решение, веднага отиваме на 60:40. 40 млн. лева за лекарите отидоха", каза още той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!