Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов ръст на Уолстрийт след гласуваната от Сената спешна помощ за 2 трлн. долара

Пазарът на акции на Уолстрийт бележи солиден скок в началото на търговията в четвъртък въпреки рекордният ръст до 3,28 милиона на молбите за помощи при безработица в САЩ за предишната седмица в резултат на коронавирусната пандемия, която доведе до затварянето на редица бизнеси и до освобождаване на служители в голяма част от страната.

Инвеститорите обаче продължават да акцентират върху одобреният снощи от Сената на САЩ исторически по размер спешен пакет от икономически стимули за 2 трлн. долара, целящ да облекчи негативното икономическо въздействие от вирусната епидемия. Подкрепа за тяхната позитивна настройка оказва и изявлението на говорителят на Камарата на представителите - Нанси Пелоси, че тя е "сигурна", че утре пакетът с мерки за 2 трлн. долара ще получи "силна двупартийна подкрепа" от Долната камара на Конгреса.

Възходящото движение на Уолстрийт е факт, въпреки че броят на случаите с коронавируса в САЩ скочи през последните 24 часа с 5 602 до 73 813, което нарежда страната на трето място след Китай и Италия по брой заразени.

Индексът DJIA нараства с близо 1000 пункта (с 4,56%), широкият индекс S&P500 се повишава с 4,1%, а технологичният Nasdaq Composite - с 3,55%.

По този начин индексите DJIA и S&P500 се повишават за трета поредна сесия на търговия, но все още остават съответно с 28% и с 27% под техните рекордни нива, достигнати в началото на февруари. Nasdaq пък се търгува с около 25% от неговото февруарско историческо ниво.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна