Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът настоява КЕВР да намали цената на тока

Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

Омбудсманът Диана Ковачева не подкрепя проекта за решение на КЕВР, с което цената на тока се запазва същата, въпреки че тази на природния газ намаля с над 40%. Заради мерките за сигурност, свързани с коронавируса, омбудсманът заяви позицията си на заседанието на регулатора по Скайп-връзка, а по-късно тя изпрати до комисията и писменото си становище.

„Като омбудсман и защитник на правата на гражданите не подкрепям проекта за решение на КЕВР да не се изменят цените, утвърдени с Решение № Ц-19 от 01.07.2019 г., при условие, че цената на природния газ се намалява с 40,49% в сравнение с действащата в момента. Още повече, че по-рано днес стана ясно, че този процент ще се увеличи и цената ще спадне още повече“, заяви доц. Ковачева.

Тя подчерта, „че на този фон, отказът да се намали цената на тока е трудно обясним, още повече, че извънредната ситуация, в която се намираме, не предполага вземането на подобно решение“.

Омбудсманът бе категорична, че гражданите имат абсолютно легитимно и справедливо очакване сметките им за ток и парно да намалеят, което при пандемия, ще е глътка въздух за домакинствата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!