Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът скара САЩ и Канада

Граничен пункт в Квебек.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като години наред Канада пропускаше нелегални мигранти от САЩ, които впоследствие подаваха молби за убежище, сега Отава ги връща обратно в южната си съседка, а Вашингтон обяви, че планира да ги връща постепенно в родните им страни, предаде Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп се очаква да изпрати военни на границата с Канада в подкрепа на гранични операции на фона на опасения от коронавируса, съобщиха днес американски правителствени източници.

Според плана Пентагонът ще изпрати до 1000 военни на северната граница и няколкостотин допълнителни войници на мексиканската.

Канада е категорично против тази идея, отговори канадската вицепремиерка Кристия Фрийланд. Според нея това ще навреди на двустранните отношения.

Миналата седмица Отава обяви, че вече няма да приема нелегални мигранти, които се опитват да пресекат общата граница, като временна мярка срещу коронавируса.

Но американската гранична служба заяви, че „ако чужденец не може да бъде върнат в Мексико или Канада, в най-скоро време ще бъде връщан в родината си“.

От 2017 г. около 54 000 души са пресекли границата, много от тях посочиха, че са искали да избегнат мерките на Тръмп срещу бежанци и нелегални имигранти. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени