Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад в обществения транспорт между 60 и 80%

Снимка: БГНЕС

Между 60 и 80% е спадът към момента в сектора на обществения транспорт, откакто се прилага заповедта на Министерството на здравеопазването с ограничителните мерки, за да се спре разпространението на коронавируса.

Прогнозата да бъде възстановена динамиката на живота в скоро време е песимистична.

От таксиметрова компания направиха прогнози, че колкото по-дълго продължи ситуацията с разпространението на вируса, толкова рискът да се стигне до фалит на компании от бранша е по-голям.

Същият риск е и  при фирмите, които извършват междуселищни превози, каза за БНР Румен Крумов от Националния съюз на превозвачите:

"Всичките компании всъщност са в някакво кредитно отношение. Тези автобуси струват пари. Всички по-нови мерки от последните една, две, три и така нататък години, са свързани с разходи, които компаниите са направили най-вече на кредитна основа и този сектор за съжаление, не печели чак толкова, за да можем да кажем: "Затваряме днеска. Почиваме месец-два и на третия ще проработим. Просто няма да се случи за огромен процент от транспортните предприятия. Доколкото знам, в момента от обществените пътнически превози, междуселищните, почти нищо не работи. Под 10% от обичайното. Основното, което хранеше и изхранваше транспортната мрежа в частта на пътническите превози - междуселищните, в момента не функционира", каза Румен Крумов по повод кризата, в която са попаднали таксита и автобусни превозвачи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!