Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Костадинов: Леща има, ще покажа на Каракачанов къде е

Асоциацията на зърнопроизводителите излиза с официална позиция в отговор на критиките на вицепремиера Красимир Каракачанов към сектора.
Снимка: БГНЕС

Националната асоциация на зърнопроизводителите излезе с официална позиция след изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов в негово телевизионно интервю, съдържащо свързани със сектора квалификации. Зърнопроизводителите смятат, че той е изнесъл "неверни и манипулативни данни".

„Разгневи ни отношението. Не може заместник-министър председател на републиката да се изказва така неподготвен за определен сектор и да говори неверни неща. Ние нямаме вили на Хавай, българските зърнопроизводители не сме момчета с анцузи”, коментира пред „Хоризонт” Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Не искаме такова отношение по време на криза от представител на правителството, изтъкна Костадинов и призова такива изказвания да се запазят за времето преди избори.

Българските зърнопроизводители не са спрели да произвеждат – те са на места, по селата, в момента даряват на болниците по места и не искат даже да ги обявяват, че подаряват, отбеляза Костадин Костадинов. 

Той отговори и на критиките, отправени спрямо едрия капитал в земеделието и разпределението на субсидиите. Тук се обособиха едни стопанства, които са пазарно стабилни. Не може с 10, 20 или 100 декара земя да бъдеш стабилен и да работиш." Точно с такива стопанства ще имаме проблем сега, допълни Костадинов.

Относно коментара на Красимир Каракачанов за потенциала на българската земя да произвежда и големия внос, Костадин Костадинов заяви:

„Ние произвеждаме боб и леща в последните години. Знаете ли колко леща стои в последните години по складовете и е на цена много ниска, защото има внос отвън, много евтин, има внос от Китай. Не може да се изисква в пазарна икономика да произвеждаш нещо, което губи. И сега има боб и леща, даже ще му кажа на г-н Каракачанов къде са.” 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!