Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Петров: Ние, доброволците, сме малка армия на добротата

Стефан Петров е на 26 години и е доброволец още от студентските си години. Той е част от доброволците и сега, във връзка с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Стефан Петров е специалист по дигитален маркетинг и работи от дома си, но всеки ден отива със свои приятели от „армията на добротата”, за да раздава маски на възрастните хора, които пазаруват от 8.30 до 10:30 часа всеки ден във Варна.

"Доброволчеството е специална работа, защото даваш, без да искаш нещо в замяна. Ние сме малка армия на добротата - помагаме, пишем си, и наистина винаги има хора, които да се отзоват. Аз сам за себе си прецених, че мога да отделя два часа от деня си, в които да помагам. А само няколко дни, след като се въведе извънредното положение, се събрахме 250 души", подчерта Стефан.

Първоначалната идея на доброволците е да пазаруват за възрастни хора, които имат нужда от помощ. Впоследствие обаче става ясно, че вече има достатъчно хора, които се занимават с това. Затова от Община Варна ги пренасочват към търговските обекти, където също са необходими доброволци, които да раздават маски на възрастните. "Събираме се в 8:10 до дадения обект, разпределяме маските и единият от нас застава на входа, в другият - на изхода. Хората са добронамерени, голяма част от тях нямат маски и ни благодарят от сърце. Смятам, че като общество можем да действаме заедно и да се справим", каза още Стефан Петров.

Всички, които се нуждаят от помощ за закупуване на храна и лекарства, могат да се обаждат на телефони: 052-985-099 и 0889 911 791, всеки ден от 9 до 17 часа.

Цялото интервю със Стефан Петров може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна