Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин и Доналд Тръмп обещаха сътрудничество в борбата с Covid-19

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Китайският президент Си Цзинпин е заявил в телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп, че техните две страни трябва да се "обединят, за да се борят с пандемията от коронавирус", съобщиха в петък китайските държавни медии.

Си Цзинпин е изразил надежда, че САЩ ще предприемат съществени действия за подобряване на двустранните отношения, обяви след телефонния разговор китайското външно министерство.

Според китайският премиер сътрудничеството между техните две страни е единственият правилен избор и Китай е готов да подкрепи САЩ в борбата с коронавируса.

Призивът дойде на фона на продължителна война с думи между Пекин и Вашингтон по различни въпроси, включително коронавирусната епидемия, която се появи в Китай в края на миналата година и се разпространи в световен мащаб.

Тръмп и други висши американски служители обвиниха Китай за липса на прозрачност по отношение на вируса, който уби повече от 24 000 в световен мащаб, ядосвайки по този начин управляващите в Пекин.

Си е повторил пред Тръмп по време на днешния разговори, че Китай е бил открит и прозрачен по отношение на данните за епидемията, която зарази с коронавирус над 80 000 души в Китай, и е предложил помощта си на Съединените щати, които вече имат повече случаи на Covid-19 от Китай.

От своя страна Доналд Тръмп написа в Туитър, че е обсъдил със Си Цзинпин "много подробно" пандемията от коронавирус.

И той потвърди след проведения разговор, че двете страни ще работят заедно за разрешаване на кризата.

"Току-що завърших един много добър разговор с президента на Китай Си. Обсъдихме много подробно CoronaVirus, който опустошава големи части от нашата планета. Китай премина през много и разви силно разбиране за вируса. Работим в тясно сътрудничество. Голям респект!", написа Тръмп.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна