Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежина Петрова:

Реалността конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема

Снежина Петрова
Снимка: БГНЕС

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е френският творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

В наши дни театралните представления масово се предават онлайн, заради глобалната епидемия от коронавирус, като изкуството печели още повече почитатели.

Пред Радио София актрисата Снежина Петрова отправи пожелание за празника, призовавайки ни да вярваме, че това изкуство няма да умре във времена на карантина и че човечеството няма да се откаже от най-живия контакт между изкуството и неговата публика. Тя изрази убеждението си, че занапред всички хора трябва да работят заедно за благото на планетата ни.

"Свикнахме да живеем в една надпревара с времето, и дори в новите условия този ритъм не престава. Затова трябва да намерим “време за детоксикация” и именно театърът може да се превърне в тази терапия. Вече има редица опити за предаване на театър онлайн, но изглежда има едно унифициране на изкуствата - кино, театър, виртуален музей, приемайки ги през една медия. По някакъв начин това изравнява въздействието," коментира актрисата.

Реалността в момента ни предложи такъв сценарий, който самите ние сме се въздържали да разиграваме в най-страшните си фантазии. Тя конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема.

Снежина Петрова сподели, че мечтае повече хора да напуснат големите градове, да прекарват повече време в малките селища и сред природата и най-вече изкуството да стане по-достъпно навсякъде, да бъдат намерени сцени там, където все още ги няма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!