Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още една фирма в Старозагорско е обявила съкращения

От въвеждането на извънредно положение новорегистрираните безработни в област Стара Загора са общо 636, като в същото време има и 153 лица, които са започнали работа. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Любен Георгиев, директор на Бюрото по труда в областния град Любен Георгиев. Той допълни, че още един голям работодател освен Арсенал е обявил, че предстои да съкрати работници, като бройката е сравнително малка около 25 човека и вероятно това ще стане след месец.

Основно търсенето на работна ръка в момента в региона се концентрира в секторите металургия, големите хранителни вериги, фирмите за доставки, но в общ план търсенето на работна ръка намалява, добави Любен Георгиев.

Той припомни, че във връзка с въведените извънредни мерки безработните могат като посещават БТ да подават заявление за обезщетения от НОИ като това трябва да е на хартиен носител. Иначе заявлението за обезщетението и за регистрация в Бюрото по труда може да се подаде и чрез системата за електронно връчване, ако лицето притежава електронен подпис или код за достъп до НОИ.

Документите, включително и за получаване на обезщетения, ще се смятат за подадени в срок, в случай че са подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение.

„Затова призоваваме хората да останат в домете си и да запазят своето здраве. Никой да не се притеснява, че ще пропусне срокове. Всички са удължени“, каза Георгиев.

Във връзка с противоепидемичните мерки и обявеното извънредно положение агенцията по заетостта е въвела допълнителни мерки по обслужването на отделните групи клиенти. Ограничават се срещите лице в лице, чрез разсрочване за месец април на планираните до края на мрат срещи с трудовите посредници. Те са се свързали с нашите клиенти по телефона. С около 25 човека все още не сме успели да се свържем. Агенцията по заетостта препоръчва за всички клиенти, които идват да се регистрират да осъществят предварителен контакт по телефона или по електронната поща, защото телефоните прегряват от обаждания, каза директорът на Бюрото по труда в Стара Загора.  

Той припомни всички завръщащи се от чужбина да спазват 14-дневния карантинен период преди да отидат да се регистрират в Бюрата по труда. Там се получават и списъци от РЗИ за тези лица. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!