Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Novartis: Твърде рано е да се каже дали лекарството срещу малария помага срещу Covid-19

Главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Novartis Вас Нарасимхн постави под съмнение дали антималярийните лекарства могат да представляват ефективно лечение на коронавируса.

"С хидроксихлорохин, което знаем, че е в предклинични проучвания, лекарството е доста активно срещу коронавирус", посочи Нарасимхан пред бизнес телевизия CNBC.

"Мисля обаче, че е твърде рано да се знае със сигурност, докато не контролираме правилно рандомизираните изследвания. Надяваме се през следващите 18 месеца до две години да се върнем с ваксина, която в крайна сметка ще бъде окончателният начин за справяне с тази пандемия", отбеляза той.

Компанията Novartis е един от основните производители на хидроксихлорохин и хлорохин, двете антималарийни лекарства, които президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като потенциално лечение за Covid-19.

Точно преди седмица Novartis заяви, че ще дари до 130 милиона дози хидроксихлорохин в подкрепа на глобалния отговор на пандемията от коронавирус. Компанията каза, че до 130 милиона дози от 200 mg ще бъдат дарени до края на май, включително сегашният й запас от 50 милиона дози от 200 mg.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна