Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Така не постъпва никой / People Don’t Do Such Things в неделя след полунощ

Снимка: Даниела Манолова

Известният крими разказ на Рут Рендъл, който стои в основата на нощната аудиопродукция дължи заглавието си не на някаква обобщителна реплика на героите, а на цитат, цитат от „Хеда Габлер“ на Хенрик Ибсен.

Този факт не е случаен. За всички, които пословично подценяват криминалната литература, това е знак не само за някаква странна претенция или словесно изхвърляне. Рут Рендъл не само е призната много много отдавна за кралица на английската криминална литература, но за разлика от Агата Кристи, например, тя не се впуска във виртуозно заплетени сюжети, а се фокусира върху мотивацията на героите. Тази особеност на писателския стил на отражение носи едно огромно преимущество – различни гледни точки, противоречия, сложни характери и произлизащо от това сложно замисляне и обмисляне от страна на читателя и слушателя преди да се раздадат присъдите. Нещо повече, писателката има уникална власт над своята аудитория, тъй като може да манипулира симпатиите и емоциите. В историята на Рендъл понякога читателят намира, че започва да съчувства на убиеца, което е смущаващо и го предизвиква да постави под въпрос самите етикети на детектив и престъпник – дали наистина са само в черно и бяло, и дори собствения си морал и връзката между доброто и злото.

Новосъздаденото приятелство между тримата главни герои – Aртур (Илия Добрев), жена му Гуен (Петя Силянова) и лъскавия романист Рийв (Ириней Константинов) – отначало изглежда врата към нови примамливи хоризонти отвъд изолацията и умората от затвореното крайградско съществуване, но полека-лека се отмества на доста по-зловеща територия.

Драматизацията и режисурата е направена от Илия Атанасов. Музикално оформление: Валя Бояджиева. Звуково оформление: Силвия Гочева. Звукорежисьор: Мая Стоянова. Актьорският състав включва и Лидия Вълкова, Меглена Караламбова, Вълчо Камарашев и Димитър Иванов.
„Така не постъпва никой“ е фино изработено аудио, което, благодарение на великолепните актьорски изпълнения, ще ви увлече в една сложна от психологическа гледна точка история.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна