Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 20 контейнера с отпадъци са върнати с кораб в Италия

Снимка: Румен Сарандев

Още 20 от контейнерите с отпадъци, складирани на пристанище Варна-Запад, са натоварени на кораб и са отпътували за Италия, от където са пристигнали, съобщиха днес от пресслужбата на Апелативната прокуратура.

Сега в порта остават 25 от общо 127-те контейнера с боклук. Вече е издадено разрешение и за техния реекспорт и се очаква те да бъдат махнати през следващата седмица.

По случая с контейнерите с италиански боклук на "Варна-Запад" бе образувано досъдебно производство, след като бе установено нарушение на реда за пренасяне на отпадъци през границата. 127-те контейнера са изпратени в България на няколко пъти от италианска фирма със седалище в град Салерно. Получател на стоката е регистрирано в София дружество.

На 17-и януари тази година при проверка на съдържанието на контейнерите с участието на прокурор и представители на РИОСВ, митницата, МВР и ДАНС е установено, че освен пластмаса и каучук, както е по документи, в тях има текстилни, стъклени и дървени отпадъци.

Разследването по случая продължава с действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди, уточнява БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна