Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ВСС ще обсъди работата на съдилищата при извънредното положение

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се събира във вторник, за да обсъди  проблеми, възникнали в работата на съдилищата по време на извънредното положение.

Ще се дискутира и как да се процедира, ако срокът му бъде удължен и след 13 април.

Вчера на извънредно работно заседание членове на колегията призоваха за предприемане на незабавни действия по иницииране на законодателни промени, които да синхронизират Закона за извънредното положение с гласуваните от самата съдийска колегия на 15 и 16 март мерки.

Според съдебните кадровици, тъй като мерките в новия закон не стопират процесуалните срокове по наказателните производства по закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и такива свързани с мерки за принуда.

Не са замразени и давностните срокове по НК и Закона за административните нарушения и наказания, а това може да доведе до нарушаване на правата на много граждани.

Очаква се към краткия списък от дела, които могат да се гледат по време на извънредното положение, да се добавят и някои административни.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от