Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович ще дари 1 млн. евро на Сърбия в борбата с коронавируса

Джокович е под карантина в Марбея със своето семейство.
Снимка: Туитър

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович ще дари 1 млн. евро за респираторни апарати и друго медицинско оборудване в родната си Сърбия, присъединявайки се към други свои колеги спортисти в битката с пандемията от коронавируса.

Вирусът, който се появи за първи път в Китай в края на миналата година, стана причина за спирането на редица спортни събития и отне живота на повече ог 24 000 души. Рафаел Надал призова испанските атлети да съберат 11 млн. евро в борбата с глобалната пандемия, докато Роджър Федерер допринесе с 1 млн. швейцарски франка за уязвимите семейства в родината си Швейцария.

„Бих искал да изразя признателността си към целия медицински персонал по света и в родината ми Сърбия за това, че помагат на всички, заразени с коронавирус. За съжаление, все повече се инфектират с всеки изминал ден. Със съпругата ми Йелена изготвяме план как да дарим по най-добрия възможен начин нашите ресурси за хората в нужда. Нашето дарение възлиза на 1 млн. евро за покупката на респиратори и друго медицинско оборудване“, сподели той пред сръбските медии във видеоконферентен разговор от Марбея, Испания.

В Сърбия има регистрирани 457 случая на заразата и седем жертви. Джокович се намираше във великолепна форма преди пандемията да спре сезона в тениса, като ATP и WTA веригите са преустановени до 7 юни. 32-годишният белградчанин, който е 16-кратен шампион от Големия шлем, спечели всичките си 18 срещи от началото на кампанията, вдигайки трофея от дебютното издание на ATP Cup със Сърбия, а след това спечели рекордна осма титла от Откритото първенства на Австралия и пета в Дубай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!