Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Навлизаме в трудно време, държавният егоизъм ще надделява все повече

Валерий Тодоров
Снимка: БНР

„Навлизаме в трудно време. Държавният егоизъм ще надделява все по-силно в тази нова политика. И това няма да е противопоставяне на глобализацията, а по-скоро защитна мярка. Оттук възникват и рискове от защита на държавата да се премине към защита на властта, тоест част от елитите да се облагодетелстват“. Това коментира пред БНР журналистът и бивши кореспондент на БНР и БНТ в Москва Валерий Тодоров.

Според него са необходими силни лидери и силна власт, но и да се спазват демократичните механизми и пазарните принципи:  

„В международен план се появи един важен геополитически фактор – коронавирусът, който се разглежда като глобална здравна и социална заплаха с икономически последствия. Този фактор ще пренареди много от ролите в световната политика. Държавите, които по-бързо ще насочат ресурса си към критични точки, ще бъдат преди всички останали“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Тодоров посочи и друга съществуваща заплаха – когато държавите съзнателно сами ще се затворят, за да защитят икономики, населението, а това може да доведе до засилване на национализма.

Журналистът коментира и мерките, които руският президент Владимир Путин обяви за справяне с кризата заради епидемията от коронавируса:

„Част от мерките трябва да дадат отражение върху функционирането на икономиката по-нататък. Той призова за солидарност, въпреки че с известен държавен егоизъм всяка държава се опитва сама да се справи. Прогнозата му е, че най-острата част от кризата ще е в рамките на три месеца“.

Според Валерий Тодоров засиленият социален елемент в политиката на Путин продължава:  

„Целта е не само спасяване на рейтинга, но и да се подсилят социалните функции на държавата... Мерките във вътрешен план ще натоварят с тежест средната класа, която да подпомогне останалата част от икономиката. В международен план той предлага реорганизация на международните организации. Според него е необходимо търсене на форма на солидарна политика... Той употреби един интересен термин – „да се обели политическата обвивка от икономическите мерки“, тоест предлага да отпаднат основните санкции, наложени над Русия“.

Интервюто с Валерий Тодоров можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна