Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци се грижат за децата на медицинските лица в Израел

Музеят на карикатурата учи децата онлайн да създават комикси с главен герой Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В повечето държави, където има коронавирус хората, които се намират в изолация, излизат на балконите и ръкопляскат на лекарските екипи, които се борят на първа линия с пандемията. Но достатъчен ли е този израз на уважение към хората, които са денонощно в болниците, в лабораториите, където се правят анализите и се оставят диагнозите, в поликлиниките, а също и в магазините, пред които отдавна не е имало такива опашки.

Още в първите дни на навлизане на вируса на територията на Израел в социалната мрежа се появи това писмо:

"Аз съм д-р Ели Корен и отговарям за центъра за борба с коронавирус в болница Тел Ашомер, в която се лекуват най-тежките случаи на заболяването. Съпругът ми е медицински брат в същата болница. Родители сме на 4 деца, които почти не виждаме от месец. Работим по 24 часа - 7 дни в седмицата, на смени. Почти не напускаме отделението. Спим в болницата. Трябва да сме наблизо, ако е нужно да помагаме за подсилване на екипите. Дори двамата помежду си почти не се виждаме. Оптимисти сме! Помогнете ни да се борим с коронавируса."

Ето и отговорът на апела на медицинските екипи в израелския град Холон - описва го оглавяващата просветния отдел Ариела Кейдар.

"Днес стартираха 4 екипа от доброволци от педагози, студенти, войници и жени, които служат редовно, както и служещи на алтернативна военна служба. Те започват да обгрижват децата на медицинските лица на поликлиниките и болницата в града. По всяка вероятност утре ще открием и още един екип, защото интересът към тази форма на помощ е голям. Ние се грижим за деца на възраст между 3 и 11 години", каза Ариела Кейдар.

Следи се дали децата спазват хигиенните изисквания на министерството на здравеопазването, да не пропускат онлайн уроците и занятията.

"Нашите представители организират игри и забавления за децата. На по-малките разказват приказки, стимулират по-големите да четат книжки, да спортуват, да свирят, пеят и общуват с връстниците си от мрежата. Въобще да правят всичко възможно децата да не се чувстват лишени от родителите си. Напомнят на децата  да спазват дневният режим отпреди пандемията. И най-важното: да не се чувстват сами, а и родителите да са спокойни, докато лекуват съгражданите ни", допълни Ариела Кейдар.

Наричат Холон Град на децата

"През неочакваната ваканция всички институции, насочени към тях, продължават да действат, макар и виртуално. Най-популярен е Музеят на карикатурата и комикса, който не само им изпраща готови карикатури и смешки, но ги и обучава как да създават комикси за най-занимателния персонаж - коронавируса. И в нашата община се приготвя топла храна, не само за децата на медиците, но и за децата на самотните майки, децата със специални потребности, на семействата на изпратените в неплатен отпуск и най-вече за най-рисковата група -  тази на пенсионерите. Доставяме храната и до домовете им. И най-важното: всичко е безплатно", изтъкна Ариела Кейдар.

И докато в общината в Холон се грижат за останалите в къщи деца на медици, Съюзът на сладкарите в Израел е решил да видоизмени традицията от времената на война да се "осиновяват " отделни войници, намиращи се на фронтовата линия. Този път те "осиновиха" екипите на отделенията, в които се грижат за заболелите от коронавирус. Всеки ден към тях потеглят цели кашони с ръчно изработени шоколади, сладкиши и торти. В момента сладкарниците в Израел не са затворени, а работят за тези, които си поръчват от продукцията им за вкъщи.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени