Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 5% на фона на разрастващата се вирусна пандемия

Петролните фючърси се понижават с около и над 5% по време на петъчната търговия с оглед на страховете за силен спад в потреблението на черното злато, тъй като разрастващата се пандемия от коронавирус спря голяма част от икономическата активност по целия свят.

Днешният първи от четири дена насам спад на пазарите на акции също допринася за поевтиняването на петрола, както и изявлението на Саудитска Арабия, че не е имала дискусии с Русия по отношение на стабилизирането на пазара.

Две държави не са участвали в разговори за потенциално подновяване на преговорите във формата "ОПЕК +", заяви саудитското енергийно министерство.

По-рано днес руското Министерство на енергетиката заяви, че намалението на производството на петрол с 1,5 милиона барела на ден от "ОПЕК +" няма да бъде оптимално в условията на спадащо търсене.

Междувременно американски сенатори заплашиха Саудитска Арабия със санкции относно започнатата от Рида "ценова петролна война", обвинявайки Кралството, че "се възползва от объркваща ситуация и отчайващите времена" на фона на пандемията на коронавирус.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с 4,45% към $ 27,30 за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол - с 6% към $ 21,20 за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна