Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Владов: Животът на актьора – от кастинг на кастинг

Свободният актьор – човек, който определя сам програмата и афиша си. Симеон Владов е актьор на свободна практика от 25 години. Казва, че не съжалява и от тогава му са се случили всички хубави неща в професията. 

За коронавируса и изолацията и след това

"Не знам как ще прозвучи, но по принцип мен от нищо не ме е страх. Страховете потискат имунната система и тогава те налазват много болести. По-добре човек да няма страхове, да бъде смел и да приема нещата, каквито са, и в тези условия да се опитва да прави нещо – да не стои със скръстени ръце. Това е моята рецепта.

Ние в частната формация театър "Криле", където съм актьор, имаме няколко представления, готвехме и нова премиера, която трябваше да излезе през април, за съжаление няма. Но през новия сезон при всички обстоятелства ще излезе. Имам и една друга пиеса, с която участвам в Театър Мим-Арт, също засега замразена. Същевременно продължавам с дублажите, като мине карантината. Записвам от година и половина аудиокниги. Имам и други занимания – чета книги, слушам музика, градинарството, поезията... "

Важно ли е за широспектърния свободен актьор да владее всички възможности на изкуството – да пее и да говори на еднакво високо ниво

"Абсолютно да. И да танцува и да владее словото... В цял свят актьорите, над 90%, са артисти на свободна практика. Само в България и в някои посткомунистически страни я има тази система на държавните театри, която все още не е разрушена. 

Свободният актьор трябва да поддържа формата си – и физическа, и психическа, и професионална – за да можеш да бъдеш на ниво, да си конкурентоспособен. Защото актьорите постоянно се явяват на кастинги – това е животът им – от кастинг на кастинг, докато най-накрая те открият, ако си талантлив, и получиш по-широк път и свобода на развитие. 

За празника и всекидневието на „свободния артист“ при извънредно положение – чуйте разговора с актьора Симеон Владов в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!