Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът може да остави света без презервативи

Снимка: Pixabay

Най-големият световен производител на презервативи предупреди за глобален недостиг на този толкова нужен продукт, след като блокирането заради коронавируса го принуди да спре производството, предаде БГНЕС.

Малайзийската компания „Karex Bhd“ произвежда един на всеки пет презерватива в световен мащаб. През последните 10 дни тя не е произвела нито един презерватив в трите си малайзийски фабрики поради блокирането, наложено от правителството, за да спре разпространението на вируса.

Това вече е недостиг от 100 млн. презерватива, които обикновено се продават на международно ниво с марки като Durex, доставяни на държавни здравни системи като британската NHS или разпространявани чрез програми за помощ като Фонда на ООН за популацията.

"Ще бъдем свидетели на повсеместен глобален недостиг на презервативи, което ще бъде страшно", каза изпълнителният директор на компанията Го Миа Киат.

"Притеснявам се, че за много хуманитарни програми дълбоко в Африка недостигът няма да бъде само две седмици или месец. Този недостиг може да продължи месеци."

Малайзия е най-засегнатата страна от Югоизточна Азия с 2 161 коронавирусни инфекции и 26 смъртни случая. Предвижда се блокирането в страната да остане най-малко до 14 април.

Другите големи страни, които произвеждат презервативи, са Китай, където коронавирусът възникна и доведе до широко затваряне на фабрики, и Индия и Тайланд, които наскоро съобщиха за инфекции.

„Хубавото е, че търсенето на презервативи все още е много силно, защото харесва ли ви или не, това все още е от съществено значение,“ каза Го. "Все пак в този момент на хората вероятно не им е до правене на деца. Не е време за това, с толкова голяма несигурност".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!