Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установените случаи на Covid-19 у нас са 313, починал е пациент в "Пирогов"

| обновено на 28.03.20 в 14:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирусната инфекция у нас вече е 313. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Новите случаи за денонощието са 37, като по-голямата част от тях са в София. Така общият брой на регистрираните болни с Covid-19 в столицата достига 200.

През нощта са установени 11 заразени в София: От тях четирима са от болницата „Света Анна“, една лекарка от Пета градска болница, мъж от „Сити Клиник – Токуда“, мъж от  Медицинския институт на МВР, четирима амбулаторни пациенти, посочи проф. Мутафчийски.  

Във Варна има 1 новоустановен пациент, в Пловдив са двама – мъж на 83 години и жена на 47 години от болница „Свети Георги“, тя работи в неврохирургията, в Бургас са четирима нови пациенти - семейство с две деца на 15 и 20 години – те са под от домашна карантина, като бащата се е върнал от Франция на 18-ти март, в Кърджали има двама новорегистрирани пациенти - мъж на 71 години  и жена на 68 години от Ардино.

Няма деца, които са в болница, но тревожно е състоянието на част от по-възрастните пациенти. Починал е един от тях, който е бил настанен в "Пирогов":

„Нямаме деца, които са хоспитализирани. Ние обявихме вчера, че те не са приети в болница и нямат някаква съществена клинична симптоматика.

Тревожно е състоянието на пациентите, които са в по-горната възрастова група, включително и на най-възрастната жена, която е във Военномедицинска академия  - на 86 години, която е пред интубация, с изключително тежка клинична картина, която се развива много бързо  - от около четири дни, от видимо никакви оплаквания или с минимални оплаквания до изключително тежка картина.

Току-що току-що ни съобщиха че имаме починал и в „Пирогов“ от тези тежки случаи, които бяха там  - починалият е мъж“.  

Венцислав Мутафчийски съобщи още, че около 7 400 легла са подготвени в болниците в страната за пациенти с коронавирусна инфекция.

„Ние призоваваме и то вече е факт - за отделени реанимационни легла от капацитета на болниците да бъдат за коронавирус, и това нещо е направено. 7 400 легла са в България подготвени, от които над 1 470 са реанимационни легла, които са осигурени с персонал".

С нова заповед от снощи на здравния министър Кирил Ананиев се определя 28-дневна карантина за лицата с потвърдена коронавирусна инфекция.

Тези, които са без симптоми или с леки клинични оплаквания, подлежат на "задължителна домашна изолация" "за срок от 28 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване".

Разпоредено е изпълнение на заповедта "с цел осигуряване на живота и защитата на здравето на гражданите".


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени