Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски празник при извънредно положение

Тортата

Да празнуваш рождения си ден, когато стваш на шест, без игра с приятели и без гости, може да звучи тъжно, но - както с всичко друго - може да се намери такова решение, че детето с най-личния празник да се почувства истински щастливо, а "гостите" не само да ги има, но и да се забавляват. 

Светът е оцелял, защото... не е скучал, ако може така да се перифразира мисълта на неповторимия Радой Ралин. 


И тъй, първа стъпка да организирате сносен празник е да потърсите идеи, след като вашият собствен списък вече е готов - винаги може някой да е измислил нещо по-интересно. Второ, планирате и после действате.

Идеята, осъществена и записана тук, е пижамено парти (извинявам се за чуждицата, но децата вече не разпознават думата празненство като адекватна) - предварително, в чат родителите са помолени да запишат посланията на децата си, които са облечени с пижами, ако е включена и госпожата от детската градина - още по-добре, децата се ласкаят от поздравления от най-висше ниво. 

Гостите
Тортата се поръчва с доставка до дома. С подръчни материали се прави някаква украса - гирлянд, изрязан от цветни хартиени опаковки върши добра работа, особено ако другата част от семейството е включена в заверата за изработването му. Подаръците са малки лакомства и дребни нещица от денонощните магазини за алкохол и цигари (шоколадови яйца и техните производни, молив, който пише, но вътре е пълен с бонбони, чаша с Елза и Ана, дъвки и пр.) - размерът на подаръка наистина няма значение, нито финансовата му стойност. Поне при децата е така. 

Слагате на масата тортата със задължителния, ужасно миришещ, но много ефектен фонтан, който после ще трябва да запалите, без да подпалите украсата, нареждате подаръците в средата на украсената стая и чакате рожденикът да се появи по пижама (действието се развива рано сутринта). След това изненадите започват една след друга. Освен това, тортата може да се яде и с пръст, което нарушение на правилата може да предизвика неописуема радост - все пак гостите, така или иначе, не са на една ръка разстояние, а тортата си остава цялата за рожденика и наобикалящите го по пижами.

2 часа по-късно
А как звучи един подобен празничен ден чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна