Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Политическа криза застигна Косово насред пандемията

Центърът на Прищина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В разгара на пандемията от коронавируса Западните Балкани - инцидентно, или в един случай като че ли нарочно - се оказват в специфична за недалечното им минало политическа ситуация.

Сърбия беше сполетяна от масовата зараза в момент на подготовка за парламентарни избори и вече разпуснат парламент. Северна Македония - също.

Можеше ли Зоран Заев в началото на ноември да предположи, че се задава такова изпитание, за да разбере, че е по-добре правителството му да продължи да функционира?

Можеше ли Александър Вучич да се съобрази с опасността от коронавируса в началото на март да не свиква изборите в Сърбия още тази пролет?

За Заев отговорът е несъмнено оправдателен. За Вучич - може би.

За Косово обаче присъдата за политическия елит е категорично осъдителна. Защото правителството там се срина тази седмица в резултат от борба за власт между президента и премиера, която, както изглежда, се поставя над всичко - дори над опасността от това Косово да се превърне в огнище на Covid-19 на Балканите.

Без правителство след сблъсък на премиер и президент

С дрънкане с черпаци по тенджери жителите на Прищина и на други градове в Косово изразяват всяка вечер отношението си към поведението на политиците им.

Дори опасността от коронавируса се оказа недостатъчна, за да обедини коалиционните партньори в управлението от една страна и от друга тях и опозицията за координирани действия в интерес на обществото. Противопоставянето на премиера Албин Курти - лидер на лявата националистическа формация „Самоопределение“, и президента Хашим Тачи - лицето на старата гвардия, изхвърлена от властта на изборите миналата година, се задълбочава все повече.

Президентът Хашим Тачи

Курти вижда в лицето на Тачи олицетворение на корупцията и се кълне пред избирателите, че ще отърве страната от всички като него. Косовския Че Гевара, както е известен младият премиер от студентските протести в Прищина срещу Слободан Милошевич по времето на Югославия, ключово е недолюбван и от Съединените щати. Защото не следва безпрекословно наставленията на Вашингтон в опитите за подновяване на преговорите и решаване на спора със Сърбия.

Съединените щати предпочитат да викат Тачи на преговорите с Вучич. А Курти настоява той да представлява Прищина. И използва позицията си, за да наложи собствена стратегия спрямо Белград.

Вашингтон обаче предприе нещо немислимо досега - натисна Курти финансово и това обърна всички в Косово срещу него.

„Проблемът в основата на всичко е, че правителството отказваше да отмени напълно митата върху сръбските стоки, което много настоятелно беше поискано от Съединените щати. И заради ината на нашето правителство Съединените щати решиха да наложат икономически санкции на Косово, макар и ограничени. Но замразиха помощи за 200 милиона долара годишно.“ Това каза за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Люлзим Пеци - дипломат и анализатор от Косовския институт за политически изследвания и развитие.

„В тази ситуация по-малкият коалиционен партньор - Демократическата лига на Косово, пое инициативата и поиска вот на недоверие в правителството, в което участваше. Това е обяснението, малко или много“, добави Пеци.

И обясни защо премиерът Албин Курти се противопоставя дори на призива на Хашим Тачи да бъде обявено извънредно положение заради коронавируса:

„Опасява се от това, че в извънредно положение Съветът за национална сигурност ще получи повече власт в управлението на живота в районите, които попадат под извънредните мерки.“

„А съветът в такъв случай ще се оглавява от президента на страната - Хашим Тачи. В основни линии това е проблемът на премиера Курти - той не иска Тачи да бъде замесен в решаването на настоящия проблем с коронавируса.“

За извънредно положение обаче се обяви и министърът на вътрешните работи Агим Велиу и той беше уволнен за неподчинение на премиера. А това скара Курти и с коалиционните партньори, които и без това се отдръпваха от него заради заплахите от Америка, че ще изостави Косово на произвола на съдбата.

Вот на недоверие след взаимни обвинения

Стигна се още и до там, че Курти обяви забрана за излизане на открито в два интервала от време през денонощието - от 10 ч. сутринта до 4 ч. следобед и от 8 ч. вечерта до сутринта.

А Тачи го обвини, че нарушава закона:

„Решението на правителството да ограничи свободата на придвижване е опасно за Косово. Това е нарушение на конституцията и хората не са длъжни да се подчиняват. Силите за сигурност не бива да го прилагат, защото така ще извършат престъпление. Такива ограничения за хората са законни само при извънредно положение“

Така се стигна до извънредното заседание на парламента в Прищина в сряда вечерта, на което беше гласуван краят на правителството „Курти“. Навън хората не спираха да демонстрират по най-шумния възможен начин заради полицейския час. А в пленарната зала кризата с коронавируса дори беше представяна като мотив за сваляне на кабинета.

„Премиерът, за по-малко от 50 дни, чрез бездействие и неконструктивни позиции към стратегическите ни съюзници, сам направи невъзможно това правителство да продължи да функционира“, обясни Арбен Гаши, председател на парламентарната група на Демократическата лига на Косово, защо бутат правителството, част от което бяха.

Курти подозира преврат в името на размяна на територии

Премиерът Албин Курти

А Курти, популистки или не - времето ще покаже, обясни, че става жертва на преврат в името на размяна на територии между Сърбия и Косово, за каквато било сключено тайно споразумение с благословията на Съединените щати:

„Има тайно споразумение за подялба на Косово и това е моторът зад вота.“

„Този вот цели да остави народа без реформисткото правителство, което се бори неумолимо срещу корупцията. И то насред пандемията от коронавируса.“

Против Курти гласуваха 84 депутати - всички освен съпартийците му и трима от коалиционния му партньор, сред които председателката на парламента Вьоса Османи:

„Не съм съгласна с този вот на недоверие. Особено в този момент. Гласът на гражданите се пренебрегва днес. Аз не мога да предам техните интереси и затова ще гласувам против.“

Османи единствена прозвуча проевропейски в 12-часовия парламентарен дебат - защото Евросъюзът, за разлика от Съединените щати, които открито приветстваха падането на правителството, призова косовските политици да не дестабилизират сами държавата си.

Разочарование от Европа

Нагласите в Прищина обаче са доста критични към Европа. Политическите наблюдатели в медиите нарекоха поведението на Европейския съюз „конструктивно двуличие“ - заради закъснелия опит за намеса и по-генерално - заради липсата на категорично противопоставяне на евентуална нова промяна на балканските граници.

Люлзим Пеци е по природа по-дипломатичен и в случая лаконичен:

„Доста късно се качи той на сцената. Много късно. Много. Трябваше да се намеси далеч по-рано. Как да го кажа? Отчайващо от страна на Eвропа.“

Курти остава и.д. премиер, но най-вероятно ще се прости за дълго с властта.

„Преди пандемията да отшуми ще имаме ново правителство. Логично е „Самоопределение“ да бъдат в най-добра позиция след това. Но пък след вота на недоверие Държавният департамент публично отрече Съединените щати да имат план за подялба на Косово. Така премиерът Курти губи авторитет, защото той категорично твърди, че съществува такава сделка. И според мен ще плати политическа цена за това“, каза Пеци.

Въпросът за извънредното положение вече не стои

„Процедурата е ясна. Обявяването на извънредно положение се предлага от президента и след това трябва да бъде одобрено от парламента. И временното правителство продължава да работи в такива условия. В момента няма правни пречки за въвеждането на такава мярка.“

„Зависи от броя на случаите на зараза с коронавируса. Според мен, ако увеличаването на инфекциите продължава с настоящата скорост, може и да имаме нужда от извънредни мерки през следващите седмици. Още след седмица, може би“, смята Пеци.

Какъв капацитет обаче имат косовските институции да се справят с кризата, дори с чужда помощ? И ще издържи ли здравната система на натоварването?

„Трудно ще е и ще изпаднем в същата ситуация, в която са останалите страни в региона в момента, като Албания, Северна Македония, Черна гора. Въпреки че границите са затворени и се пускат само стоки. А здравната ни система никак не е здрава - доста слаба е всъщност. Имаме частен сектор в здравеопазването, но ще зависи от здравното министерство как би могъл да се използва и той. Опасявам се, че въпреки това капацитетът ни е много по-малък от необходимото.“

Два вида ограничителни мерки за сърбите в Северно Косово

Ситуацията в северните косовски общини - които са доминирани от сръбско население, не е непременно трагична. Въпреки че те са нещо като ничия земя - хем под юрисдикцията на Прищина, хем под огромно влияние от Белград. Кой се грижи за хората там?

„Според мен едновременно от Прищина и от Белград. В такъв момент политиката трябва да бъде оставена настрана! Здравната система в северната част на Косово до голяма степен се поддържа от Сърбия - и финансово, и в други аспекти. Но и от косовските институции - защото те плащат и на медицинския персонал. Най-важното нещо сега е здравето на хората“, каза Пеци.

В северната част на Косовска Митровица обаче са на прага на отчаянието - защото трябва да спазват комендантските часове на Курти, но и този на сръбския президент Вучич - от 5 следобед до 5 сутринта. И така им остават само 5 часа сутрин да могат да излизат.

А на юг от река Ибър вече са отчаяни:

„При липса на функциониращо с пълен капацитет правителство има риск от голям брой жертви на вируса, защото няма да има никаква стратегия и координирани мерки в тези критични времена на епидемия“, каза местен жител.

„Политиците се водят само от личните и клановите си интереси. Не ги интересува добруването на народа. Ние ще страдаме най-много в Европа и това е ужасяващо“, добави друг.

Страхът на хората в Косово едва ли ще изчезне заради намерението на президента Тачи да започне консултации за правителство на националното единство. Единство засега косовските политици демонстрираха само срещу Албин Курти - доскоро олицетворяващ шанса за смяна на старата политическа гвардия.

И ако не успеят да избегнат разпускане на парламента и насрочване на избори в тези тежки времена положението изглежда ще се усложни.

86 са официално заразилите се с коронавируса в Косово. Един от тях е починал. Един е оздравял.

Целия анализ може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от