Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 22-28 март 2020 г.

Симоне Моро и Тамара Лунгер
Снимка: Личен архив

Отлагането на Олимпийските игри в Токио безспорно е най-голямата новина, която беше обявена тази седмица. Заради коронавируса, събитието, което трябваше да започне през юли и в което щеше да бъде дебютът на спортното катерене на Игрите, ще се проведе година по-късно. В своята 124-годишна история Летните Олимпийски игри не са провеждани три пъти – през 1916 г., заради Първата световна война, през 1940 г. и 1944 г., заради Втората световна война. Отлагането на Олимпиадата до момента струва над 10 млрд. паунда.


Турист се снима пред олимпийските кръгове в Токио.

Американската Асоциация на бизнеса, свързан с катеренето в зали, поиска спешно финансиране от Конгреса на САЩ. В писмото се казва, че тази индустрия се е развивала в продължение на 20 години и се е очаквало през тази година да достигне оборот от 1 милиард долара. Пандемията от коронавирус обаче е довела до затварянето на тези зали, съкращаване на персонала и заплаха от масови фалити. Затова от асоциацията настояват за финансова подкрепа и данъчни облекчения.


Ел Капитан, Йосемити

След като по-рано този месец Непал и Китай затвориха намиращите се там осемхилядници за експедиции, тази седмица подобна забрана беше обявена и от Национален парк Денали в САЩ. На желаещите да изкачат едноименния връх, които вече са платили за това, ще бъдат възстановени парите за таксите. Затворен е и Националният парк Йосемити, който привлича катерачи от цял свят. Причината е, че екстремни дейности, които потенциално включват спасителни операции и хоспитализация, са нежелателни в момент на пандемия.


Президентът на Непалската планинска асоциация Санта Бир Лама пък призова правителството на страната да превърне настоящата криза във възможност, като използва времето за почистване на Еверест и за решаване на проблема с отпадъците там. Лама отбеляза, че акцията ще осигури работа на много непалци, особено на шерпите. Властите все още не са се съгласили с плана за почистване, заради мерките за социална изолация.


Денис Урубко

В Италия - страната, засегната най-силно от смъртносония вирус, Симоне Моро избухна срещу своя някогашен партньор в редица изкачвания Денис Урубко. В интервю за полското издание Przeglad Sportowy италианецът реагира остро на някои изказвания на руснака, добил полско гражданство.

Симоне Моро има цели 4 първи зимни изкачвания на осемхилядници.

През 2005 г. изкачва Шиша Пангма, заедно с Пьотр Моравски, през 2009 г. е ред на Макалу, заедно с Урубко, и през 2011 г. - Гашербрум 2, отново с Урубко и Кори Ричардс. През 2016 г. изкачва Нанга Парбат с испанеца Алекс Чикон и пакистанеца Али Садпара.

В интервюто Моро отдава своите почитания на полските алпинисти. Именно те осъщетсвяват през осемдесетте години на миналия век първите зимни изкачвания на осемхилядници: Кшищоф Виелицки - на Еверест през 1980 г., на Канчендзьонга през 1986 г., заедно с Йежи Кукучка, и на Лхотце - през 1987 г. През 1985 г. Кукучка прави първо зимно изкачване на Дхаулагири, а през 1987 г. и на Анапурна, а Мачией Бербека изкачва през зимата на 1984 г. Манаслу, година по-късно Чо Ою, а през 2013 г. и Броуд Пик. На 9 март 2012 г., Адам Биелецки и Януш Голомб изкачват Гашербрум 1. Това обаче е оспорвано от Урубко, според когото 9 март не може да се приеме за зимно изкачване.


Моро и Урубко

От своя страна, Моро изказва възмущението си от Денис Урубко, който след неуспешния си опит за зимно изкачване на Броуд Пик тази година сподели разочарование от редица алпинисти, които чувствал като товар по време на експедиция.

“Мога да кажа, че съм създал Денис като катерач, научих го на много неща, дори съм му плащал пътувания много пъти. Намерих му важни спонсори... Тези хора ми се довериха, а аз реших да го подкрепя. Мисля, че след казаното от него, не само за мен и Дон Боуи (партньорът на Урубко на Броуд Пик тази година - бел.ред.), но преди всичко за полските му колеги, всички водещи марки ще започнат да мислят дали продължават да му помагат” - пише Моро и се обръща към полските алпинисти с думите “Имате пълно право да сте бесни”.

Италианецът стига още по-далеч по темата К2 - последният неизкачен досега през зимата осмехилядник, като казва, че мечтата му е поляк да запише в историята това постижение, защото, според него, полските алпинисти заслужават това. Моро уточнява, че би помогнал, но не е поканен от ръководителя на предстоящата експедиция на К2 Пьотр Томала. Междувременно, Томала обяви, че би поканил и него, и Урубко.

През изминалата зима Симоне Моро направи опит на Манаслу, заедно с партньорката си Тамара Лунгер, но условията не бяха подходящи, а експедицията приключи с инцидент - Моро пропадна в цепнатина и беше спасен от Тамара. Урубко пък обяви след опита си на Броуд Пик, че слага край на височинния алпинизъм и се отдава на скално катерене.


Скално катерене

Сънародникът на Симоне Моро Ерве Бармасе пък публикува филма за своето изкачване на Южната стена на Матерхорн по нов маршрут, осъсществено на 17 март 2010 г. заедно с баща му Марко Бармас. Оттогава изкачването по 1200-метровата стена няма повторение. 17-минутният филм "Linea Continua" обаче не просто разказва тази история, а засяга теми като любовта към планините, връзката между поколенията и традиците - една непрекъсната линия, точно като самия живот. И двамата главни герои са алпийски водачи. Синът - Ерве, е четвърто поколение в тази професия, известен е със соловите си изкачвания, с чистия си стил и със стремежа към девствени и трудни върхове. През ноевмри 2019 г. беше гост на Банско филм фест. Интервю с него можете да чуете тук.


Анджела Медсън

И докато за повечето спортисти, блокирани по цял свят от пандемията от коронавирус, това е време за равносметки, подреждане на лични архиви и тренировки в домашни условия, 59-годишна параолимпийка ще направи опит да прекоси с гребане Тихия океан. Американката Анджела Медсън е гребкиня на дълги разстояния, парализирана от кръста надолу. Тя е носител на три златни медала на Параолимпийски игри и е първата жена с увреждане прекосила Атлантическия океан. Заедно с Хелън Тейлър, са първите жени, преминали с гребане и Индийския океан.

Анджела се парализира при неуспешна операция на гръбначния стълб след инцидент по време на военната си служба в морската пехота на САЩ в началото на 90-те години на миналия век. През 2014 г. за първи път прекосява Тихия океан, заедно с екип, а сега иска да направи това напълно сама. Очаква се да й отнеме 100 дни, в специално оборудвана лодка, в която ще има видеокамери за бъдещ документален филм. Преди да потегли, ще бъде тествана за коронавирус, макар че после ще бъде достатъчно дълго време в наистина 100-процентова социална изолация.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна