Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниела Дашева: Сложно е, имаме 5 години за подготовка и само 3 до следващата Олимпиада

Отлагането на Игрите в Токио с една година неминуемо ще се отрази на спортната форма на елитните ни спортисти. В условията на тази пандемия повечето от тях не тренират, а след това ще трябва да се намерят начини да компенсират това прекъсване.

„Ситуацията е необичайна.  Нормалният цикъл на подготовка е 4 години. Сега ще се наложи този олимпийски цикъл ще бъде от 5 години и само 3 години до следващата Олимпиада. Практиката и науката, включително и теорията нямат готови програми и рецепти как да се справят с тази „изключителна“ продължителност на олимпийския цикъл.  Не е ясно точно кога ще се олимпийските игри следващата година. Не е ясно с какво време разполагат състезателите и треньорите. Дали това ще бъде само една година или година и четири месец. Всеки месец е изключително важен, когато се планира спортната подготовка“, това споели за БНР проф. Даниела Дашева – преподавател по Теория и методика на спортната тренировка, била е министър на младежта и спорта в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

„Има квалификационни състезания. България за сега има 20 спечелени квоти, очакваме те да са 50. Не е ясно, кога и къде ще се проведат тези квалификационни състезания. Поддържането на спортна форма в условията на неопределеност е изключително сложна задача. Сега спортистите, специално българските не тренират, няма възможност да им се извършват функционални изследвания. Не знаем в какво състояние са те. Да не говорим за перманентният контрол“, допълни бившият спортен министър.


„За тези, които не са спечелили квоти ще бъде трудно пика на спортната им форма да е на Олимпиадата. Те първо ще трябва да решат главния въпрос – да се класират за Игрите. Това означава, че на тези квалификационни турнири те трябва да бъдат в спортна форма. И тук възниква още по-сложния въпрос – ако те спечелят квоти как те ще управляват тази спортна форма до дните на олимпийските игри, където тя да бъде отново върхова.

Тук стои и проблема със спортистите, които са на края на своята спортна кариера. Какво правим , как ще ги съхраним – това не е  месец два, това е цяла година.

Да не говорим за младите спортисти. Аз не зная с какъв резерв разполагаме. Готвим ли ги някъде. Не е ли по-удачен варианта да им дадем път на тях, с оглед на това, че Игрите в Париж са само след три години. Дали не е сега моментът за рестарт на системата.

Цялото интервю с проф. Даниела Дашева можете чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени