Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Основната ни грижа е за пенсионерите

| обновено на 28.03.20 в 17:41
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерския съвет, че е направил запитване към Министерството на отбраната дали може курсанти във висшите военни училища да бъдат включени в охраняването на спазването на мерките по извънредното положение, свързани с разпространението на Covid-19 в България.

Премиерът посочи, че България може да вземе заеми, за да се справи с пандемията, но те трябва да се връщат и засега се въздържа.

"Нашата основна грижа, освен за медиците и младите, е за пенсионерите. Нашата грижа трябва да е за всички ", каза Борисов и посочи, че В САЩ предвидените мерки са за за 2 месеца.

Той добави, че основна грижа е осигуряването на т. нар. зелени коридори, тъй като така се осигурява работата на икономиката.

"Моят приятел Борис Джонсън ми каза, че не трябва да има карантина", каза премиерът и коментира, че това не е било добро решение

"Трябва да имаме общ европейски отговор на кризата", каза още Бойко Борисов и подчерта, че след преодоляването на епидемията ще трябват пари, за бъде възстанановена икономиката.

"Първата, единствена най-важна грижа -  това е животът и здравето на хората, затова възложих на Щаба и МЗ да прегледат още веднъж всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ, и всички, които са имали досег с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лева", каза Бойко Борисов след заседание на Тристранния съвет в Министерски съвет.

"Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания", закани се премиерът.

Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана.

На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се.

Борисов обясни, че днес следобед, заедно с министрите на финансите на икономиката и на социалната политика, са разговаряли с шефа на МВФ. "Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света и дали са по-добри от нашите. Към този момент България се дава за пример за адекватни, точни и бързи мерки" коментира премиерът.

"Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето. Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е важно да има пари за хората на първата линия. 81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов. В нашите предприятия проблемите са у тези, които произвеждат части за автомобили за Европа, защкото там производството е блокирано.

Към този момент България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки, посочи премиерът. По думите му светът има пари да издържи на кризата за около три месеца. Ако станат 6, 9 месеца, тогава нямаме отговор на въпроса, допълни премиерът и каза, че по темата е разговарял с ръководителите на двата синдиката да се защитят хората, които работят на първа линия, и да има пари за тях.

По думите на Борисов резервът не трябва да пада под 5 милиарда лева, което означава, че това е нашият буфер. 

"Да, можем да вземе заеми, сигурно няма да минем без тях, но всеки заем после се връща, защото икономиката няма да тръгне стремглаво нагоре след кризата, заяви премиерът. Той изтъкна, че страната ни е похвалена от другите държави, че бързо е реорганизирала производството си за нуждите в борбата с коронавируса", каза той.
Борисов отново повтори, че страната произвежда с хиляди тонове спирт на месец.

Според него най-важно е след кризата да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата. 

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

Той посъветва младите хора да помогнат на по-възрастните и да ги призоват да си останат вкъщи, ако искат да ги запазят.

Вицепремиерът Марияна Николова от своя страна съобщи, че Тристранният съвет е определил мерките за подкрепа на бизнеса. АИКБ и КРИБ не са подкрепили предложените мерки, съобщи Николова. Двете организации настояват за промени в Закона за извънредното положение, както се създаде и публичен списък на всички фирми, получили финансиране от държавата.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!