Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниела Бобева: Българският бизнес и работниците ще ни извадят от кризата

Снимка: БГНЕС

„Като обхват, процедури и срокове мерките на правителството са слаби, за да имат реален ефект върху икономиката като цяло. Това не означава, че не трябва да се предлагат, напротив, добре е, че се обсъждат с работодатели и със синдикати. Но ударът ще бъде поет от бизнеса, държавата няма да спаси икономиката, бизнесът ще я спаси. Икономиката ще се спаси от усилията на работодателите и хората, които работят“. Това коментира пред БНР икономистът и бивш вицепремиер проф. Даниела Бобева. 

Тя е категорична, че кризата катализира интелектуалния потенциал: 

„Вносът и износът ще се намалят, ще имаме повече българска икономика, ще спрат чуждестранните инвестиции. Български фирми могат да възстановят позициите си на родния пазар. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата“. 

Според икономиста Европейският съюз е трябвало да има координиран отговор за справяне с кризата, в противен случай ще има асиметричност: 

„Европейската централна банка тръгна да спасява само страните от еврозоната, а страните от периферията, където сме и ние, остават да разчитат на съветите от Европейската комисия“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Бобева подчерта, че мерките у нас трябва да бъдат с облекчени процедури и навременни. Важна е и прозрачността, която ще гарантира ефективността: 

„БНБ излезе доста рано и навреме с добър пакет от мерки... Има голяма роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям капацитет, за да реагират на ситуацията“.

По думите ѝ икономиките не умират, важно е как в такива ситуации ще реагират стопанските субекти и бизнеса в тази ситуация.

„Имаме опит с кризите... Последната беше през 2009 година, когато растежът ни намаля с близо 5%. И при лош вариант на кризата сега не можем да очакваме по-големи спадове не повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е възможен спад до 5-6%, но процесът на спадове ще продължи и външните шокове ще изиграят голяма роля след това“. 

За проф. Даниела Бобева най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработица за подпомагане на хората, останали без работа, но „при нас е трудно, защото фондът ни е на дефицит“. 

„Традиционно работодателите свиват разходите, като съкращават персонала, след това голяма част от работещите не се връщат в същите предприятия. Сега сме в друга ситуация - при евентуално свиване тази година и бавно възстановяване на икономиката през следващата, безработицата ще скочи съществено. Това ще даде възможност за по-голяма гъвкавост... Малкият бизнес трябва да се приоритизира. Той ще пострада най-силно в кризата. За него трябва директно финансиране“. 

Интервюто с проф. Даниела Бобева можете да чуете в звуковия файл 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна