Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални полети връщат българи от Испания и ОАЕ

Билборд на входа на метростанция в Мадрид - 27 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева се организират специални полети, с които български граждани от Кралство Испания и от Обединените арабски емирства ще могат да се завърнат в Родината, информираха от Министерството на външните работи..

Полетът със самолет  със 180 места на авиокомпания „България Ер“ е по маршрута София-Мадрид-Барселона-София и с него ще се приберат  български граждани, които са изявили желание за това в посолството ни в Мадрид и в генералните консулства в Барселона и във Валенсия. Те трябва заплащат сумата от 300 евро, която покрива разходите по полета.

Към момента има заявки, надвишаващи капацитета на самолета, но до събота вечерта само 51 от заявилите са извършили плащане на дължимата сума, уточняват от МВнР. След заплащане на всички места в самолета авиокомпанията има готовност веднага да изпълни полета.

По информация на мисията ни в Мадрид около 30 наши сънародници, пребиваващи на остров Тенерифе, също са заявили желанието си да се завърнат в България.

Тъй като тяхното прибиране с директен полет за София би струвало по около 1000 евро на човек и те са отхвърлили тази възможност, са били посъветвани от нашите консулски служители да се придвижат към Мадрид или Барселона с редовни полети от Тенерифе, които все още се осъществяват по разписание, за да се включат в организирания чартър.

До момента те продължават да настояват да им се организира директен полет на по-ниска цена, което обаче е невъзможно, посочват от МВнР.

В ход е организация и на полет на „България Ер“ до Обединените арабски емирства, където са изявили желание да се завърнат със самолет 50 граждани на България и 30 граждани на Северна Македония. Авиокомпанията има готовност в зависимост от заявките да изпрати самолет със 108, 140 или 180 места.

За допълнителна информация:

Иван Димов,

съветник на министъра

0888 979258

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!