Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извън ареста срещу гаранция от 10 000 лева за нарушител на карантината в София

В столицата беше арестуван нарушител на карантината, завърнал се от Швеция

| обновено на 29.03.20 в 16:00
Снимка: архив

Районният съд в София наложи мярка "парична гаранция" от 10 00 лева на Георги Божков, който беше арестуван за умишлено нарушаване на правилата за задължителна карантина, съобщи БТА. Това е първият случай на задържан в София след влизането в сила на новите правила срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

Заседанието се състоя по скайп като мярка срещу разпространението на коронавируса, а в съда имаше специално избрана зала, в която да могат да бъдат осигурени задължителните изисквания за дистанция.

Мъжът първо отказал да спази процедурата на летището в София, след като се върнал в България от Швеция с полет през Франкфурт, където имал нощувка. След това не бил намерен в дома му при проверка за карантината. 

Досъдебното производство е образувано от 4-то Районно управление на СДВР.

"Установено е, че след пристигането си на летище "София", той е отказал да подпише предоставените му формуляри за карантина, като незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения", се посочва в съобщение от прокуратурата.

Сезирана е и РЗИ и след като е установено, че към момента пробата му за коронавирус е отрицателна, нарушителят е бил задържан с прокурорско постановление за 72 часа. 

Решението на съда за мярката за неотклонение на Божков не е окончателно. Той може да обжалва на 2 април пред градския съд в София. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени