Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Георги Томов: Мерките срещу коронавируса са адекватни, спазвайте ги

Глобализацията е проблемът на съвременния свят и всяка една зараза за часове може да бъде пренесена до всяка точка на Земята. Това заяви за "Нощен Хоризонт" кураторът на музея на Медицинския университет в Пловдив доц. д-р Георги Томов. Затова той препоръча стриктно да се изпълняват разпорежданията на здравните власти. 

"Това е санитарна заповед, издадена от властите в Истанбул. Отнася се за днешното село Могилица, Смолянско. За да се предпазят от епидемията от шарка, която върлува в Османската империя"

Заповедта е открита от историка Румен Иванов в Народна библиотека "Иван Вазов" и гласи следното: "В област Коня се появила силна форма на заразната болест шарка, причинила смъртта на хора. За ограничаване на заразата от правителството се вземат спешни мерки: Да не се разрешава придвижването на хора от едно в друго населено място, за да не се разпространява заразата."

Д-р Томов посочи, че предвидените наказания през вековете са били много по-строги от настоящето. Имало е случаи на изселване на хората, които не спазват ограниченията.

Според д-р Томов мерките в сегашната ситуация с пандемията от коронавируса са адекватни. Те съответстват на сериозността на положението. 

"Коментарите от Националния оперативен щаб също са балансирани и адекватни", смята д-р Томов. 

Цялото интервю с д-р Георги Томов чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени