Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Колев: У нас няма дискусия за бъдещето на футбола

Павел Колев
Снимка: ПФК Левски

Павел Колев, изпълнителен директор на  ПФК Левски, продължи да коментира последните събития от света на футбола чрез личния си профил във Фейсбук. Той засегна темата със заплатите в Ювентус и как играчите всъщност се отказват от заплата и половина, като също така директорът на "сините" посочи и продължаващите опити на водещите европейски първенства за възстановяване от настоящата и бъдеща криза. В заключение той подчерта, че в България такива дискусии липсват.

Ето какво коментира Колев: "Коментарите, при това от хора, които имат претенции да си изкарват хляба от футбола, в стил "Не знам как е, ама не е така", ме карат да продължа с образователната поредица. Дано има кой да чете, може да научи нещо.

Какво се случва в "Ювентус" накратко - играчите се отказват от 4 заплати за сезон 2019/2020. За март, април, май и юни. Споразумението важи само в случай, че серия "А" не се поднови до края на май. Ако първенството тръгне, условията ще се предоговарят. Между другото, инициативата за намаляване на заплатите е на Андреа Аниели, каквато е масовата практика в Европа. А преговорите от името на играчите се водят от капитана Джорджо Киелини и "сенаторите" Леонардо Бонучи и Джиджи Буфон, но това са детайли.

Сега по същество - според споразумението заплатите за два и половина месеца просто ще бъдат възстановени на играчите след 1.07.2020 г. На практика Роналдо и компания се отказват от заплата и половина до 30.06.2020 г., когато обаче футболните клубове приключват балансите си. Т.е. Ювентус ще извади от баланса си разходите за 4 заплати, данъците и осигуровките към тях, като две и половина заплати просто прехвърля в следващия сезон, за да намали загубите в отчета си. Вероятно в следващите дни професионалната лига на Италия ще постигне споразумение със синдиката на играчите за нещо подобно за всички клубове в серия "А", "В" и "С".

В Бундеслигата вече 8 клуба обявиха намаляване на заплатите с различни проценти.

Във Франция всички 20 клуба от "Лига 1" се позоваха на "chomage partiel" и намаляват заплатите с 30%, включително и "Пари Сен Жермен". Преговори с играчите не се водят даже. Просто им се съобщава новото положение.

В Испания "Барселона", ""Атлетико" (Мадрид) и "Еспаньол" поискаха влизане в сила на ERTE (Expediente de regulacion temporal de empleo por fuerza mayor), за да намалят заплатите на футболисти и персонал.

Засега изключение е Англия,
където в "Лийдс" на Марсело Биелса играчи и треньори сами се отказаха от заплатите си, за да запазят служителите от администрацията на клуба. Водят се обаче разговори между клубовете от Premier&Championship за колективно решение - по-ниски заплати с 20 процента и създаването на фонд за спасяване от фалит на клубовете от по-ниските дивизии.

В четвъртък получих последователни обаждания по телефона от ФИФА и ECA, които независимо една от друга правят проучване сред европейските клубове какво е състоянието им и как виждат бъдещето на европейския футбол. У нас дискусия продължава да няма".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!