Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Коронавирусът поставя на изпитание солидарността на ЕС като институционална структура

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

От Европа се чака прекалено много. Здравеопазването като система не е част от най-интензивните сфери на интеграция, това е приоритет на националните държави. Това създава определени институционални препятствия пред бързото изграждане на стратегия за общо посрещане на предизвикателства като коронавируса“. Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него има пропагандни мотиви при участието на страни като Русия и Китай в спасителни операции на италианска територия:

„Европейски страни и САЩ също помагат, без това да е обект на силен пропаганден шум“.

В предаването „Неделя 150“ Минчев подчерта, че Европейският съюз е в специфична поредица от кризи:

„В тази поредица тя навлезе след разпадането на международната система, която съществуваше след края на Студената война до края на първото десетилетие на нашия век. Кризата от 2008 - 2010 година стартира вътрешните институционални дилеми на Европейския съюз. Мигрантската криза през 2015 година постави под въпрос капацитета на ЕС да се защитава, да опазва своята сигурност. Сега коронавирусът поставя на изпитание солидарността на ЕС като институционална структура, обединяваща интересите на европейските страни“.

По думите на Огнян Минчев кризата с коронавируса засилва легитимността на националните държави през половин век на глобализация и това ще бъде процес, който няма да бъде спрян.

„Ако ЕС се саморедуцира политически на съвкупност от национални държави, то те няма да имат ресурс поотделно, за да се справят със силовата политика на днешната международна система. Европейските страни нямат друг избор, освен да изработват все по-адекватни и динамични политики като общност. Това трябва да се случва на фона на засилването на ролята на националните държави в други области“.

Интервюто с Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна