Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия и Австрия епидемията се разраства, Курц критикува ЕС

Германски медицински екип, който посреща пациенти с Covid-19 от Франция на летището в Есен, 28 март 2020 г. Болници в Северен Рейн-Вестфалия ще поемат 10 пациенти от Италия и 4 от Франция, заразени с коронавирус в следващите дни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия надхвърли на 52 500, а 389 души са починали от Covid-19, съобщи институтът "Роберт Кох", цитиран от БТА.

През последното денонощие са потвърдени близо 4 хиляди нови случая и от болестта са починали 64 пациенти. Институтът отбелязва, че тези числа не показват пълната картина, защото не са получени данни от провинциите Баден-Вюртемберг, Хесен и Саар.

Полицейска кола пресича площада Щефанплац (Stephansplatz) пред катедралата Свети Стефан във Виена, 28 март 2020 г.

Броят на потвърдените случаи на Covid-19 в Австрия нарасна през последното денонощие до 8291, съобщи здравното министерство на страната. 68 са починалите от инфекцията, а над 46 хиляди души в Австрия са проверени за наличие на коронавирус.

Същевременно австрийският канцлер Себастиан Курц критикува действията на ЕС в условията на пандемия

Курц заяви в интервю за в. "Кронен цайтунг", че след като отмине коронакризата, ЕС ще трябва да бъде подложен на критична дискусия, предаде БТА:

"Не е допустимо в продължение на две седмици да бъдем оставени да се борим сами, за да освободим камион, спрян на границата с Германия, който е натоварен с така необходимите ни и вече заплатени предпазни маски, а същевременно да бъдем критикувани за контрола ни на австрийско-италианската граница."

От интервюто не става ясно дали канцлерът има предвид националните правителства, т.е. Съвета на ЕС, или Европейската комисия. Сайтът на Австрийското радио и телевизия отбелязва, че  ЕК всъщност няма компетенции в сферата на здравеопазването, като тези компетенции са при държавите членки, а затварянето на границите - възможно единствено в изключителни случаи за определен срок, е в компетенциите на отделните държави, които се обосновават с опасността от пандемия.

На въпроса дали в скоро време Европа ще трябва да заговори отново за спасяване на еврото и за защитни „чадъри“ за италианските банки, които далеч ще надхвърлят гръцките мащаби, Курц отговаря: "Сега трябва да направим всичко възможно, за да не се случи това".

Тази седмица на срещата на върха на ЕС той категорично отхвърли повдигнатия от Италия и някои други страни въпрос за общи "коронаоблигации", като се обоснова със спасителния „чадър“ на еврото - Европейския стабилизационен механизъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени