Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН: Хората се мобилизират в ситуация, подобна на коронавируса, но само за известно време

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

Хората се мобилизират, за да овладеят тревожността си и стреса в ситуация, подобна на коронавируса, но мобилизацията продължава известно време, след което може да се очаква рязкото им покачване. 

Това сочат данните от изследване на учени на БАН, което е проучило реакциите на стреса и начините за справяне с него в ситуация като сегашната. Те са установили, че най-засегнати от негативните процеси в момента са активните жени от столицата, които работят от вкъщи. 

Според учените хората проявяват тревожност в по-голяма степен по отношение на икономическите последствия, в сравнение със самата заплаха от зараза. 

Междувременно от Българския червен кръст обявиха, че започват да предлагат нова услуга - национален онлайн чат, чрез който специалисти по психосоциална подкрепа ще помагат на хората, които са вкъщи и изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка.

Услугата безплатна и е достъпна на сайта на организацията, а консултации се правят всеки ден всеки ден от 10.00 часа до 12.00 часа, от 15.00 часа до 17.00 часа и от 20.00 часа до 22.00 часа. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени