Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозициионният кандидат-президент на Полша прекрати кампанията си и призова и за бойкот на изборите

Малгожата Кидава-Блонска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на опозицията за президент в Полша Малгожата Кидава-Блонска прекрати изцяло кампанията си, тъй като според нея не е редно вотът да се проведе по план - на 10 май. Тя призова и за бойкот на изборите

Въпреки призиви за отлагане на изборите, от управляващата партия "Право и справедливост" засега твърдо застават зад определената дата 10 май.

Вчера долната камара на полския парламент прие промени в избирателния кодекс, които дават възможност за гласуване по пощата за хора над 60-годишна възраст и намиращите се в карантина или в самоизолация. Опозицията обаче сметна хода за противоконституционен.

В отворено писмо Кидава Блонска от дясноцентриската проевропейска "Гражданска платформа" пише, че "ако властимащите продължават с упорството си, трябва да са наясно, че носят пълната отговорност за последващи ефекти върху живота и здравето на граждданите".

Действащият президент Анджей Дуда, съюзник на "Право и справедливост" води в допитванията. Според критици управляващите искат да проведат изборите през май, за да затвърди той позициите си, тъй като евентуален по-късен вот след пандемията би бил непредвидим.

“Никой не знае какво ще се случи през май. До датата на изборите - 10-и май има повече от месец. Надявам се, че след Великден ситуацията ще се стабилизира и ще можем да се върнем към нормалния си живот. Ако пандемията продължи и ограниченията останат в сила, тогава датата за изборите може да се окаже неподходяща“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна