Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия от днес са в сила по-строги мерки заради коронавируса

Значително по-малко хора се разхождат покрай храма „Покров Богородичен“, известен и като „Свети Василий Блажени“, намиращ се на Червения площад в Москва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Русия затваря държавните си граници заради разпространението на коронавирусната инфекция, а в Москва се въвежда строга карантина.

В издаденото от премиера Михаил Мишустин постановление пише, че се ограничава движението през автомобилните, железопътните, пешеходните, речните и смесените гранични контролно-пропускателни пунктове. Затваря се и сухопътната граница с Беларус.

Ограничението не важи за дипломатите, шофьорите на тежкотоварни камиони, екипажите на речни плавателни съдове и локомотивните бригади на международните железопътни линии.

След като през почивните дни много московчани не се съобразиха с препоръката да си останат вкъщи, кметът Сергей Собянин издаде заповед, с която от днес в столицата се въвежда строга карантина. Всички граждани са длъжни да се самоизолират.

Излизането навън се разрешава само при нужда от спешна медицинска помощ, отиване на работа, пазаруване в най-близкия магазин или аптека, разхождане на домашни любимци на не повече от 100 метра от дома. Москва е най-силно засегнатият от епидемията руски град с повече от 1000 официално потвърдени случая на Ковид-19

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени