Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Общо 72 акта за неспазване на карантината са издадени днес в София. СДВР са написали днес 63 акта на хора, които не са спазили мерките, други 9 акта е издала Общинска полиция, пише СЕГА. Глобите са от по 5000 лв., а актовете са предимно на хора, които са се разхождали в парковете. Десетки полицаи следяха да няма струпване на хора. Спираха и гражданите, за да им кажат, че ако нямат спешна работа е по-добре да се приберат вкъщи. По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви на  профила си във "Фейсбук": "До вчера предупреждавахме, а от днес започнахме и с глобите от по 5000 лв. за хората, които не спазват мерките".

Един на всеки 50 души, поставени под карантина заради контакти със заразени лица или завръщане у нас от рискова дестинация, е нарушил изолацията си. Това сочат данните на МВР и прокуратурата, които следят за спазването на задължителните мерки срещу разпространението на коронавируса, цитирани от МОНИТОР. Според последна информация за две седмици под карантина в изолация са поставени 24 000 души. Над 400 от тях пък са хванати в издънка – за тях е сигнализирано, че не са по домовете си или при проверка на адрес не са били открити от органите на реда. Според гласуваните наскоро промени в НК нарушаването на карантината е престъпление и се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Извънредното положение хвана в крачка и родните университети - всички те трябваше да отменят предварителните си кандидат-студентски изпити, обявени за март и април, пише СЕГА. Към момента няма яснота дали те изобщо ще се проведат, макар доста ректори да упорстват, че са само временно отложени. "Прием в университетите тази година ще има", категоричен бе просветният министър Красимир Вълчев, който припомни, че допреди десетина години предварителните кампании не съществуваха. За разлика от училищата, университетите у нас се оказаха малко по-подготвени за дистанционното обучение, което екстрено трябваше да въведат за броени дни. Повечето вузове минаха на обучение от разстояние, облагодетелствани от факта, че изпращането на презентации, задачи, лекции и др. не е нещо ново за студентите.

С 1884 бройки е свит план-приемът в държавните вузове. По-малкото места са за сметка на обучаващите се в държавна поръчка, тъй като таванът за платеното обучение е вдигнат, пише МОНИТОР. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през учебната 2020 – 2021 година.Общо 54 334 студенти се очаква да стартират обучението си в 38-те държавни университета през следващата учебна година, докато за настоящата те е трябвало да бъдат 56 218. Местата за новоприетите, за които държавата ще плаща част от обучението, са намалени с 5 385. За следващата година от държавната хазна ще бъдат субсидирани 38 028 бройки, докато за предходната бяха предвидени средства за 43 413.

 "Няма нови пари от Европа за борба с коронавируса. Брюксел казва - вземете си от тези, които са в момента. Става дума за 400-500 млн. от европейските програми. Това са сегашните пари, не идват нови". Така премиерът Бойко Борисов развенча миналата седмица очакванията покрай шумно рекламираната инвестиционна инициатива на ЕК за пренасочване на милиарди към страните-членки за борба с коронавируса, информира СЕГА. Всъщност страната ни получи отсрочка за връщането на 122 млн. евро в европейския бюджет и ще може да използва освободения ресурс вместо национално съфинансиране за реализиране на проекти за борбата с вируса по сегашните оперативни програми. На този етап в 4 оперативни програми има резерв, който може да бъде преструктуриран за осигуряване на финансов ресурс за мерки в подкрепа на икономиката и здравния сектор.

Недостиг на храни по борсите вдигна цените на основни продукти и зеленчуци през последната седмица, пише ТРУД. Най-голямо увеличение има при свинското месо, скумрията, лимоните, картофите и доматите. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Килограм свинско на борсите вече гони 10 лева, след като в средата на месеца цената му беше около 9.18 лева за кг. При лимоните увеличението е с близо 1 лев – от 2.44 лв. за кг на едро на 3.35 лв. за кг. В магазините цената му минава дори 5 лева. С 30 стотинки за килограм са поскъпнали и картофите и на борсата се продават по 1.24 лв. за кг. С толкова се е повишила и цената на скумрията, като на едро се продава по 4.32 лв. за кг. При оранжерийните домати увеличението е още по-голямо – с 60 стотинки само за няколко дни. На едро килограм от тях се предлага по 2.83 лева.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от