Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намалява замърсяването на въздуха в големите европейски градове

Мъж преминава с тротинетка пред сградата на Евросъвета в Брюксел. 26 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ограничителните мерки, въведени в големите градове в Европа заради новия коронавирус, са довели до по-ниски нива на замърсяване на въздуха, съобщава Ройтерс.

Градове като Брюксел, Париж, Мадрид, Милано и Франкфурт регистрират намаляване на средните нива на азотен диоксид в периода 5-25 март в сравнение със същия период на миналата година, показват изображения от сателита Сентинел-5. Този период съвпада с ограничителните мерки, които бяха въведени в много европейски страни и доведоха до намаляване на трафика - най-големият източник на азотен диоксид, както и до спад в производството на предприятия, излъчващи емисии с парников ефект, отбелязва БТА.

Новите изображения, разпространени от Европейската космическа агенция и анализирани от Европейския алианс за обществено здраве, показват променяща се плътност на азотния диоксид, който може да причини респираторни проблеми и рак. Изображенията, представени като карта, отразяват 20-дневни осреднени стойности, от които са изключени данните от дни, в които облаци намаляват качеството на информацията.

Данните на Европейската агенция по околна среда показват подобна тенденция за периода 16-22 март. В Мадрид средните нива на азотен диоксид са намалели с 56 процента от седмица до седмица, след като испанското правителство забрани несъществените пътувания на 14 март.

Европейският алианс за обществено здраве отбеляза обаче, че хората, които живеят в градове с мръсен въздух, са в по-голям риск от новия коронавирус, заради продължителното си излагане на замърсен въздух, което води до отслабване на имунната система и затруднява реакцията ѝ на инфекции.

Китай също регистрира намаляване на замърсяването с азотен диоксид през февруари, когато правителството наложи драконовски мерки в борбата с Covid-19.

В някои райони на Полша обаче нивата на азотен диоксид остават относително високи през март, вероятно заради преобладаващото използване на въглища за отопление, посочва Ройтерс.

Замърсяването на въздуха отнема преждевременно около 400 000 живота всяка година, сочат данните на Европейската агенция за околна среда.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от