Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За противодействие на пандемията Орбан получи от парламента в Будапеща нови правомощия

Законът, с който се продължава обявеното вече извънредно положение, предизвика критики, тъй като не съдържа времево ограничение

| обновено на 30.03.20 в 20:23
Унгарският премиер Виктор Орбан в парламента
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският парламент одобри днес нов закон, който дава на премиера Виктор Орбан специални права за борба с кризата, възникнала с пандемията от коронавирус. За това предадоха Ройтерс и Франс прес. Новината беше посрещната от критиците на унгарската правителствена политика с критиките, че новите  пълномощия имат за цел затягане на хватката над властта.

По-рано този месец правителството на Орбан внесе в парламента законопроекта, който предвижда „управление посредством укази“ с цел противопоставяне на Covid-19 в  условията на извънредно положение.

С гласуването на текста, който бе приет със 137 срещу 53 гласа в законодателния орган, където партията на Орбан ФИДЕС има квалифицирано мнозинство, той получи правомощия да управлява чрез укази практически за неопределено време.  

Орбан формално ще упражнява властта докато трае пандемията от коронавируса, но парламентът няма да има думата за удължаванията на извънредното положение.

Ще може само да отмени приетите днес мерки, а това зависи от контролираното от премиера мнозинство.

Полицейски патрул в Унгария следи за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса, 30 март 2020 г.

Един от най-оспорваните от опозицията текстове е за затвор от 5 години за всички, които възпрепятстват мерките за борба срещу коронавируса, и всички, които разпространяват фалшива или изкривена информация за действията на правителството.

"Новият закон поставя унгарската демокрация в карантина", коментира лидерът на националистическата партия "Йобик" Петер Якаб.

Критици в страната и в чужбина осъдиха „антикоронавирусния закон“, заявявайки, че той дава на Орбан ненужна и неограничена власт и по-скоро ще циментира властта му, отколкото ще помогне за борба с Covid-19.

Неотдавна унгарският премиер заяви, че очаква пик на коронавирусната инфекция в Унгария през юни или юли. Към момента 447 са потвърдените случаи на зараза в страната. Починали са 15 души.

Дезинфекция на улиците в Будапеща -  градът, в който се издига паметникът на д-р Земелвайс, борил се за въвеждането на антисептиката в медицината, 30 март 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!