Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Пандемията от Ковид-19 може да отчете спад през октомври тази година, но времева рамка за края на разпространението му засега няма, пише китайският вестник "Шанхай дейли" като се позовава на мнение на експерт от шанхайската болница "Хуанан". Според специалистите трябва да се отдели повече внимание на пациентите, които пренасят вируса в лека форма, тъй като те са 80 процента от общия брой на случаите на зараза. Има 30-40-процентна вероятност да се овладее пандемията в течение на година, но съществуват и сериозни опасения, че вирусът ще продължи да се разпространява из целия свят, смятат вирусолози.

Учени от Хонконгския университет стигат до извода, че вирусът е способен да съществува от външната страна на медицинските маски най-малко седмица (при стайна температура и относителна влажност от 65 процента).

Върху хартия той се задържа по-малко от три часа, върху дърво и тъкани - не повече от два дни, върху стъкло - по-малко от четири дни, върху неръждаема стомана и пластмаса - не по-дълго от седмица, показват резултатите от направено изследване.

Карантина по райони ще може да бъде прилагана в Турция с цел овладяване на разпространението на Сovid -9, съобщава "Тюркие". Това ще става с решение на валиите на няколко окръга в зависимост от епидемиологичната обстановка по райони. Решението ще бъде взимано в координация с вътрешното министерство на страната. Евентуална пълна забрана за излизане навън, която да е в сила в цяла Турция, ще бъде преценена като последваща мярка в зависимост от резултатите от предприетите досега действия. Според правителствени представители страната навлиза в най-критичната седмица.

"Милиет" призовава младежите да не излизат, защото именно те крият най-голям риск от "суперинфектиране".

Румъния също се готви за критична фаза от кризата с новия коронавирус. Влиза в сила Военна наредба 4: поставен е таван на цените на енергията, газа, водата, горивата и отоплението; облекчават се правилата за хората над 65 години, съобщава "Адевърул".

Медицинският персонал може да бъде командирован в държавни болници или в други окръзи в зависимост от необходимостта, без да може да откаже. Болници и лекари, които откажат лечение на пациент, независимо дали е с положителен или отрицателен резултат за коронавирус, ще носят наказателна отговорност. Увеличават се и глобите за физическите лица, които не спазват правилата на самоизолацията или карантината, като минималната от 100 леи става 2 000 леи, а максималната от 5 000 става 20 000 леи.

Очаква се пикът на епидемията в Румъния да бъде през втората половина на април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна