Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на наградата за детско-юношеска литература "Астрид Линдгрен"

Юлия Спиридонова и Мая Дългъчева са настоящите номинации от България

Снимка: Pixabay

240 кандидати от 67 страни са номинирани за най-голямата награда за детско-юношеска литература "Астрид Линдгрен".

“Щастлива съм, че ние от България имаме своите номинации. Първите имена, които подадохме бяха на Любен Зидаров - най-възрастният действащ илюстратор в света, и писателката Юлия Спиридонова.

Освен тях през годините номинирани бяха Виктор Самуилов, Мая Дългъчева. Сега, на 31 март 2020 г. ще стискаме палци за Юлия Спиридонова и Мая Дългъчева, които са настоящите номинации от България”, казва Валентина Стоева - председател на фондация "Детски книги".

Наградата е учредена през 2008 г. в памет на Астрид Линдгрен и нейното влияние върху детската литература. Призът се присъжда от шведският съвет по изкуствата. Това е организация, пряко зависима от шведското правителство.

Лауреати през годините са били творци и организации от цял свят, като голяма част от тях не са познати в България. Сред познатите за нашите читатели лауреати са Морис Сендак, Филип Пулман и Катрин Патерсън и др.

18-тият носител на мемориалното отличие за тази година ще бъде обявен на 31-ви март, по време на живо излъчване от дома на любимата детска писателка в Стокхолм и без присъствието на публика.

Как ще се случи това и кои са претендентите за най-престижната награда за детска литература от България, чуйте от интервюто на Гергана Пейкова с Валентина Стоева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени